'Alles-in-één-drankje is gevaarlijk'

Soylent Beeld Facebook
SoylentBeeld Facebook

Het drankje waardoor je nooit meer hoeft te eten bevat schadelijke stoffen. Slecht nieuws voor programmeurs in Sillicon Valley, die verknocht zijn aan 'Soylent'.

Soylent werd bedacht door de Amerikaanse elektrotechnicus Robert Rhinehart, zelf ook werkzaam in Sillicon Valley. Rhinehart vond koken maar vervelend en heeft een hekel aan de supermarkt. Hij bedacht daarom Soylent, een alles-in-één-drankje dat eten overbodig maakt.

Investeerders zagen wel wat in het voedzame drankje en staken twintig miljoen in het bedrijf, zodat Rhinehart zijn brouwsel op grote schaal kon maken. In Soylent zitten alle chemicaliën die een mens nodig heeft. Er zitten geen dierlijke en weinig plantaardige stoffen in. Toch bleek Rhinehart er nog op te kunnen leven ook.

Begin deze maand kwam hij met een nieuwe versie van Soylent: geen poeder meer dat je met water moet aanlengen, maar een drankje dat meteen klaar is om gedronken te worden. Met zeewiersmaak. Drink je vijf bekers van Rhinehart's drankje per dag, dan heeft je lichaam precies de voedingsstoffen binnen die het nodig heeft.

Gevaarlijk
Maar de nieuwe versie van Soylent blijkt een vervelende bijsmaak te hebben - die van lood en cadmium. Tests van milieuorganisatie As You Sow tonen aan dat de loodconcentratie 12 tot 25 keer hoger is dan toegestaan, gemeten aan de Safe Drinking Water and Toxic Enforcement Act uit 1986. Die van cadmium is 'maar' vier keer te hoog. De organisatie heeft daarom een rechtszaak aangespannen.

Blootstelling aan lood kan leiden tot hersenschade, een teveel aan cadmium kan nier-, lever- en botschade veroorzaken. Soylent vindt de kritiek overdreven. Het stelt dat het drankje voldoet aan alle eisen van de meeste andere voedselorganisaties, waaronder de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit.

De naam

Soylent is vernoemd naar de science-fictionfilm 'Soylent Green' uit 1973, met in de hoofdrol Charlton Heston. In die film eten veel mensen, vanwege overbevolking en armoede, vierkante wafels genaamd Soylent, die gemaakt zijn van lijken.

Kritiek
Toch is er meer kritiek. Een journalist van de New York Times leefde een week op Soylent en noemde het 'saai' en 'vreugdeloos'. Van variaties in kleuren, smaken en texturen is in elk geval geen sprake meer.

Nog onduidelijk is of producten als Soylent ook écht gezond zijn. Daar is nog geen uitgebreid onderzoek naar gedaan. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zegt bekend te zijn met dit soort producten en geen reden te zien om aan te nemen dat het voedsel onveilig is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden