'Alles ging naar de klote en wij werden criminelen'

22.50 uur, Nederland 2

De film ’Boris Ryzhy’ van Aliona van der Horst is een portret van een jonge dichter van de 21ste eeuw voor wie het leven in de ijzige industriestad Jekaterinburg ondraaglijk werd.

De veelbelovende, jonggestorven dichter Boris Ryzhy (1974-2001) wordt in Rusland gezien als de ’dichter van de perestrojka’ maar ook als de ’stem van de werkloze fabrieksarbeiders’.

„Als de perestrojka niet had toegeslagen, waren we allemaal in de fabriek gaan werken. Maar alles ging naar de klote en wij werden criminelen.” zegt Sergej, kleine crimineel en beste vriend van de dichter in de film.

Dit beeld van de perestrojkatijd staat in schril contrast met de in het westen heersende opvatting dat de jaren van Gorbatsjov en Jeltsin vooral vrijheid en hoop boden. De film gaat dan ook over meer dan de dichter. Boris Ryzhy gaat over de ’verloren generatie’ die terecht is gekomen in de ’gehaktmolen’ van de perestrojkajaren, toen het wereldrijk uiteenviel en in een diepe crisis belandde.

De film speelt zich af in de Staalschrootwijk van Jekaterinburg, stad van proletariërs, gangsters en Boris Jeltsin. Zeven jaar na de tragische zelfmoord van deze bejubelde dichter is de sfeer in de stad nog steeds grimmig. De zoon van de dichter, inmiddels puber, moet zich net als zijn vader staande zien te houden in een wereld van geweld en hardheid, en zich zien te verzoenen met de zelfmoord van zijn vader.

’Boris Ryzhy’ won de Zilveren Wolf Award het IDFA 2008 en de Dutch Directors Guild Award voor beste regieprestatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden