’Alles gekocht voor een heerlijke humus, maar wat is tahin in het Frans?’

(\N) Beeld
(\N)

„Deze zomer kampeerde ik met mijn ouders in Frankrijk en zijn we op bezoek gegaan bij kookboekenschrijver Onno Kleyn, een jeugdvriend van mijn vader.

Op een avond kookten wij en ik wilde graag humus maken als voorafje. Van humus had ik eerlijk gezegd nog nooit gehoord, tot we het een keer bij Onno thuis te eten kregen.

Wel viel me op dat het zo weinig was, een heel klein schaaltje. Ik gebruik meestal een of twee blikken kikkererwten en bij dat zomerdiner in Frankrijk zelfs drie.

Voor de boodschappen reden we naar de Auchan, een hele grote supermarkt in de buurt. Pas bij de kassa dacht ik erachter dat we de tahin waren vergeten, de sesampasta die er absoluut in moet. Shit! Eerst zijn we zelf gaan zoeken, maar al snel vroegen we om hulp. Ik had geen idee hoe het heet in het Frans en probeerde het met pâte de sésame. Dat zei ze helemaal niks. Wel drie medewerkers hielpen mee zoeken, tot de chef aan toe, zonder resultaat. Uiteindelijk werd het een potje met sesamzaadjes, die ik in de blender tot poeder heb gemalen. Als je door je wimpers keek, leek het wel wat op tahin. Ach, het gaat om de smaak.

Koken doe ik vooral op gevoel. Ik vind het het leukst om steeds wat nieuws uit te proberen. Niks zo ontspannend als een hele middag pasta draaien! Wel zit daarna de hele keuken onder de bloem, maar dat is niet anders Mijn oudste broer Pieter heeft het kookvirus ook, vooral met kerstdiners staan we het liefst twee hele dagen samen in de keuken.

Drie grote schalen humus werden het en ze gingen schoon op.”

(\N) Beeld
(\N)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden