Alles draait om de genen/Weekbladen

Uiteraard zijn de weekbladen ook dit keer weer volgekomen maar over het algemeen hebben ze taaie kost te bieden.

Fred Lammers

Elsevier springt er in goede zin uit met een zeven pagina's lang artikel over nieuwe wetenschappelijke inzichten over de invloed van de genen op het karakter. Daarin worden de verhalen die ons een paar generaties lang zijn aangepraat dat gedragingen alles hebben te maken met de manier waarop we zijn opgevoed als onzin afgedaan. Dat een kille moeder tot nagelbijtende kinderen leidt en een boze buurman die een rammelaar afpakt een crimineel geboren doet worden is onzin.

Bij de geboorte ligt in grote lijnen al vast wie we zijn. De persoonlijkheid van een mens wordt voor minstens de helft bepaald door de erffactoren die wij van onze ouders meekrijgen. Maar een mens is geen slaaf van zijn opvoeding, noch van zijn genen. Genen geven een richting aan maar het individu zelf bepaalt waar de weg uitmondt. Als het goed afloopt wordt iemand met een verslavingsgen een fanatiek postzegelverzamelaar. Naarmate mensen ouder worden neemt de invloed van de genen op hun karakter en persoonlijkheid toe. Het vernis van de opvoeding slijt in de loop van de jaren weg. Wanneer je een jaar of dertig wordt, merk je niet zelden dat je hetzelfde gedrag als je vader of moeder gaat vertonen.

In Elsevier doet ook Veronicavoorzitter Joop van der Reijden zijn zegje. Hij is nog altijd een volbloed CDA'er, al valt hem dat steeds zwaarder. De structuur van die partij is volgens hem ziek. “Niet alleen De Hoop Scheffer maar het hele bestuur moet weg. Dit bestuur heeft geen charisma. Als je ze op de televisie ziet ga je koffie zetten!”

Hervormd Nederland probeert te achterhalen waarom steeds meer Nederlanders gaan paardrijden. Na bomen en dolfijnen lijkt nu het paard aan de beurt om onze verbondenheid met het universum tot stand te brengen.

De Groene Amsterdammer praat met schrijfster Rosita Steenbeek, die geobsedeerd is door de dood. Ter verklaring van die belangstelling zegt ze: “Dood geeft zin aan het leven. Als er geen dood zou zijn, zou het leven minder intens en heftig zijn. Juist omdat het afloopt, krijgt het betekenis.”

HP/De Tijd heeft nieuwe achtergronden opgedoken over Marinus van der Lubbe. Op het terrein van de liefde blijkt Van der Lubbe een wilde jongen te zijn geweest.

Vrij Nederland interviewt PvdA-fractieleider Ad Melkert. Een van zijn uitspraken is dat de Haagse politiek niet anders is dan elk willekeurig ander bedrijf. “In elk bedrijf komen landjepik en ellebogenwerk voor.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden