'Alles doen om van Chávez te winnen'

Oppositie maakt na 14 jaar gerede kans

REPORTAGE | EDWIN KOOPMAN | CARACAS

Niet eerder keken de Venezolanen met zoveel verwachting en ongeduld uit naar een uitslag als na de presidentsverkiezingen van gisteren. En ze zijn wat gewend.

Veertien verkiezingen en referenda hebben ze voor hun kiezen gehad sinds president Hugo Chávez aan de macht is. "Een feest van de democratie", zegt de een, "een afspraak met de geschiedenis", zegt de ander. Maar iedereen heeft dezelfde vraag: lukt het oppositieleider Henrique Capriles na veertien jaar revolutie om Chávez van de troon te stoten?

De opkomst lijkt groter dan ooit. Bij de Christus Koningschool in de middenklassenwijk Altamira stonden bij opening van de stembussen om zes uur 's ochtends al 300 mensen te wachten. "Omdat we zo snel mogelijk van hem af willen", grapt een van de wachtenden. De sfeer is opgewekt. Hier is vrijwel iedereen voor de oppositie en vandaag moet het gaan gebeuren. Emigranten zijn helemaal uit de Verenigde Staten en Spanje gekomen om hun stem niet verloren te laten gaan. "Mijn stem is belangrijk voor mijn land, we moeten alles doen om van Chávez te winnen", zegt Fabiana Hernández (28). Ze kwam de vorige avond 'even' uit Miami om te stemmen, dezelfde middag vliegt ze nog terug.

Enkele kilometers verderop, in de volkswijk Las Vegas, staan honderden mensen uren geduldig in een lange rij voor wijkcentrum La Fortaleza. Motorrijders met rode vlaggen slalommen toeterend door het drukke verkeer. Partijsymbolen zijn vandaag verboden maar niemand grijpt in. De militairen voor het stemlokaal laten mensen druppelsgewijs binnen.

De stemming is er verdeeld. "Ik ga voor de president", zegt Tailde Salazar (45). "Hij heeft nog veel te doen, vooral aan de corruptie." Anderen zijn afgehaakt. "Ik maak me grote zorgen om mijn land", zegt Adrubal Rodríguez (58). Vroeger stemde hij op Chávez, maar hij is drie keer overvallen en nu gaat zijn stem naar Capriles.

De uitslag wordt in de loop van de ochtend (Nederlandse tijd) verwacht. Als het verschil tussen beide kandidaten klein is, zal de Nationale Kiesraad wachten met de bekendmaking. Valse verwachtingen kunnen leiden tot onrust. Overal liggen noodscenario's klaar voor het geval het tot ongeregeldheden komt.

Dat geldt tevens voor de Nederlandse ambassade in Caracas, die Nederlanders adviseert voor tien dagen voedsel en water in te slaan. In een crisisplan is de hoofdstad verdeeld in elf zones. In elke zone is een verantwoordelijke uitgerust met een portofoon om direct aan de ambassade te kunnen rapporteren als de uitslag vandaag tot problemen leidt.

Ongeregeldheden dreigen na uitslag

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden