Alles blijft bij het oude na stembuschaos Macedonië

SKOPJE (Reuter, AFP) - De Macedonische president Kiro Gligorov en zijn regerende Unie voor Macedonië hebben gisteren na de eerste ronde bij telling van de stemmen een voorsprong van 71 tegen 21 procent genomen op hun rivalen. De stembusgang voor de presidents- en parlementsverkiezingen, afgelopen zondag, kenmerkte zich door onregelmatigheden en een lage opkomst.

Verkiezingswaarnemers van de Conferentie voor veiligheid en samenwerking in Europa (CVSE) riepen gisteren dan ook op tot drastische organisatorische verbeteringen voor de tweede ronde op 30 oktober. Ze constateerden overigens geen vooropgezette fraude.

De rechtse oppositie, Gligorovs uitdager Ljubisa Georgievski en de Democratische Partij, beschuldigde de regeringspartijen van fraude, en klaagden dat veel Macedoniërs tussen de 18 en 35 jaar geen oproepkaart hadden gekregen, terwijl de opkomst in één en hetzelfde district Skopje in de verschillende stembureaus opvallend fluctueerde tussen de 8 en 80 procent.

De 1,4 miljoen stemgerechtigde Macedoniërs konden zondag voor het eerst sinds de onafhankelijkheid in 1991 een president en een parlement kiezen. De opkomst bleef met ruim 51 procent ver achter bij de verwachtingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden