Alles aan nieuwe museum Guggenheim in Bilbao is gigantisch

Van onze correspondent BILBAO - Spektakel is nog de beste karakteristiek waarmee het vandaag te openen museum Guggenheim in de Noord-Spaanse havenstad Bilbao valt te omlijsten. Want alles wat met Guggenheim te maken heeft, wil spectaculair zijn: het op scheepsboegen lijkende, met glimmend titaanzink beklede museum zelf (een ontwerp van Frank Gehry); de eerste expositie; Puppy het twaalf-meterhoge hondje van Jeff Koons buiten; de inauguratie door koning Juan Carlos; en de aanslag die de ETA vandaag eigenlijk had willen plegen maar die afgelopen maandag ten koste van een mensenleven kon worden verijdeld.

De officiële opening van dit polemische project, dat de stad Bilbao, en daarmee heel Baskenland, over de drempel van de eeuwwisseling moet tillen, dient vandaag uit te groeien tot een sociaal-cultureel evenement zonder weerga. Koning, koningin en politici weten zich verzekerd van een select gezelschap. Daartoe behoren niet alleen beeldend kunstenaars als Julian Schnabel, Jeff Koons en Eduardo Chillida maar ook geïnviteerden als regisseur Sidney Pollack, acteur Dennis Hopper en fotomodel Bianca Jagger, de ex van Mick.

Met de opening komt geenszins een einde aan de discussie over het artistieke beleid. Feit blijft dat in de top-oganisatie van het museum geen artistiek directeur voorkomt, zodat Thomas Krens, de almachtige van de Solomon Guggenheim Foundation in New York, ook morgen verantwoordelijk is voor de inhoudelijke keuzes. Niet iedereen is daar even gelukkig mee.

Gisteren nog kwalificeerde Chillida het museum als 'een complex avontuur waar de inhoud zich moet aanpassen aan de architectuur'. Krens wordt verweten te zakelijk van aard te zijn en te gebrekkig in persoonlijke contacten.

Krens heeft daar geen moeite mee want spektakel staat in zijn wapenschild. Daarom niet alleen een Puppy als blikvanger buiten maar binnen ook metershoge Venusbeelden van Jim Dine, gigantische wandschilderingen van Sol Lewitt, installaties van Jenny Holzer, fotomontages van Gilbert & George en uiteraard de tonnenzware slang van Richard Serra.

De openingsexpositie 'De Guggenheim Musea en de kunst van deze eeuw' biedt een al even indrukwekkende lijst van namen en kunstwerken in de negentien expositiezalen. Picasso, Braque, Miró, Duchamp, Pollock, Schnabel, Rothko, Kandinsky, Beuys, De Kooning, Kokoschka, Bacon, Giacometti, Chagall, Mondriaan, Lichtenstein, Motherwell, Tapiès, Oldenburg, er zijn maar weinigen die ontbreken in Bilbao. Zelfs Chillida kreeg op het laatste moment zijn eigen zaal.

Met de nodige scepsis wachten hij en vele anderen nu af wat Krens de komende jaren aan Europese, Spaanse en Baskische inbreng zal toelaten in dit op en top Amerikaanse museum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden