ALLEN EEN

Sinds kort kan iedere Nederlander zichzelf weer trots op de borst kloppen. Met z'n allen wonen we in een natie, een staat, een eigen land. We beseffen wederom dat we een identiteit hebben. We delen karaktereigenschappen, die uniek in de wereld zijn. We zijn één volk.

Een dreigende watersnoodramp heeft ons geholpen dit te beseffen. Wat een gemeenschapszin! Wat een solidariteit! Wat een duidelijk bewijs dat we één volk zijn dat zich weet te wapenen tegen stijgend water! Simpelweg hartverwarmend! Ook buitenlandse media kwamen superlatieven te kort om de moderne variant op het verhaal van Hansje Brinker te betitelen.

Al voor dit 'natte' bewijs werd geleverd, voerden (links)-intellectuelen met elkaar - eerst fluisterend, later luider getoonzet - een discussie over het wegzakken van de nationale identiteit binnen Nederland. Over het gebrek aan nationalistisch besef binnen de Nederlandse samenleving. Over het gevaar dat dit land loopt zijn eigen cultuur, normen en waarden te verliezen. Wat meer trots op de eigen kwaliteiten, wat meer behoefte om hiervoor pal te staan zou de Nederlander niet misstaan en de wereld verrijken, is zeer ruw neergezet de redenering. Enig besef van een 'wij' en een 'zij' kan goed zijn voor behoud van eigen nationale identiteit.

Ook de intellectuelen vinden: Nederland is een land om voor te vechten, een land om trots op te zijn. Nederlanders zijn tolerante vrijdenkers, verdraagzaam en ruimhartig, solidair met elkaar, zo strelen wij samen met de zandzakkensjouwers en de intellectuelen het eigen ego.

Nederland is het land waarin tolerantie zo hoog in het vaandel staat dat criminelen zonder probleem zowel in de onder- als in de bovenwereld kunnen functioneren. Sterker nog, kunstenaars laten zich en masse inpakken door gulle criminelen. Andere zakenlieden kijken wat jaloers naar de gulle crimineel: kijk hem eens een gewaagd leven leiden en veel geld verdienen. Kijk hem eens jaren later een hoofdrol spelen in een grootstedelijk krante-artikel zonder dat iemand een vinger naar hem uitsteekt.

Nee, klop bij ons Nederlanders eens aan over verloedering van onze samenleving, over 'Italiaanse toestanden' binnen Nederland. Zelfs als goede nationalisten antwoorden wij dan: dat doen 'wij' niet, 'zij' doen dat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden