Allemaal charlatans

Het lot van de gedeputeerde Klaassen (VVD) werkte danig op mijn verbeelding. Vlak voor zijn installatie als lid van de Provinciale Staten van Overijssel stapte hij uit de rij en zei: ik doe het niet. Ik zag het voor me. De man had ten onrechte twee hbo-studies op zijn cv opgevoerd en vreesde nu ontmaskerd te worden. HBO-studies, ach... Wat zou het geweest zijn? Evenementenorganisatie? Inkoper in de detailhandel?

Maar daar gaat het natuurlijk niet om, het gaat om de leugen. In het persbericht stond weliswaar dat het niet zou gaan om opzettelijke misleiding maar wat dan wel? Waren die opleidingen zomaar vanzelf in zijn cv gegroeid, als een soort woekerend onkruid dat je niet tegenhoudt. Nee, hij had natuurlijk een beetje gejokt, het waren geen hbo-opleidingen doch slechts bedrijfscursussen geweest.

Intussen kunnen wij aan zijn lot zien hoe snel de wereld verandert. Klaassen was daarvoor al acht jaar provinciebestuurder geweest zonder dat ook maar iemand naar zijn levensloop taalde maar nu ineens voelde hij de hete adem van de ontmaskeraars in zijn nek, WikiLeaks, de jagers op PVV-wild, Pow News, wie weet de Duitse inquisiteurs die de proefschriften van hun politici binnenstebuiten keerden. En verder kijkt de maatschappij intussen mee of je geen verkeerde filmpjes op je pc hebt staan, of je niet in een pornofilm hebt meegespeeld, of je niet in het verleden tegen iets goeds hebt gedemonstreerd.

De wereld is ergens in de afgelopen acht jaren een onveilige plek geworden voor jokkebrokken en sjoemelaars, ook voor heel kleine jokkebrokken en sjoemelaars. Het heeft iets met het technologisch universum te maken, de computer, de social media. Het is de collateral damage van onze epoche. Niemand blijft meer onopgemerkt. Waande je je een decennium geleden nog onbespied, inmiddels ligt alles van je op straat. Niet Big Brother is watching you, het zijn je buren, je collega's, het foutief verstuurde mailtje.

Net doping in de sport. Je doet je anders en beter voor dan je eigenlijk bent. Met allerlei kunstgrepen probeer je je prestaties en je imago op te vijzelen. Doping ligt allang onder vuur, het was het eerste teken aan de wand dat knoeiers en sjoemelaars niet ongestraft blijven. Nu volgen de gewone burgers met hun pekelzonden, straks zijn de kunstenaars aan de beurt die geblowd hebben en met minderjarigen gevreeën.

Wij zijn allemaal charlatans, kwakzalvers. Uitkijken dus. Een zuivere levenswandel is maar het beste. Schoon geweten. Ik krijg het langzamerhand ook op m'n zenuwen, vroeger beweerde ik wel dat mijn vader bij de politie zat, ik heb een vriendje wel eens op de mouw gespeld dat ik in 1955 geboren was in plaats van in 1954, klopt het wel dat ik musicologie heb gestudeerd? Was dat niet gewoon een bijvak, heet dat wel studeren?

Ik krijg wel eens een brief waar per ongeluk nog hooggeleerde heer op staat. Maar snel een correctie sturen? Misschien moeten we allemaal Klaassen volgen en onbeëdigd naar huis terugkeren, in de schoot van het gezin waar je hopelijk niets wordt verweten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden