Alleenstaanden zijn ook een gezin

In Noorwegen werkt de regering aan een singlebeleid, gericht op alleenstaanden, van wie er steeds meer komen. Dat beleid wordt uitgedacht door de Noorse minister van gezinszaken.

'Single? De minister van gezinszaken wil graag weten hoe jouw leven als single eruitziet! Wie ben je? Welke bijzondere behoeften heb je?'

Zo klinken de vragen op de website van de Noorse minister van gezinszaken Laila Davoy van de Christelijke Volkspartij. Enkele honderden alleenstaanden reageerden. De reacties liepen uiteen van klachten over vlees dat in de supermarkt alleen in gezinsverpakkingen verkrijgbaar is tot moeilijkheden om de huizenmarkt op te komen.

Op basis van de binnengekomen reacties en voorstellen maakt de minister een witboek dat volgend jaar uitgangspunt zal vormen voor haar 'singlebeleid' voor de 750000 alleenstaanden in Noorwegen, één op de drie huishoudens. Onder singles verstaat de minister mensen die altijd alleen hebben gewoond, hun partner hebben verloren of zijn gescheiden. ,,Ik heb wat betreft gezinszaken de meeste doelen bereikt. Nu is het tijd om naar de alleenstaanden te kijken'', aldus de minister. Onderzoek heeft uitgewezen dat hun leefomstandigheden de laatste tien jaar zijn verslechterd.

De laatste zeven jaar heeft de landelijke vereniging voor alleenstaanden Ensliges Landsforbund (EL, met ruim 3000 leden) geprobeerd om politici ervan te overtuigen dat vaste heffingen voor elektriciteit, het ophalen van vuilnis en het lozen van afvalwater onrechtvaardig zijn. Deze heffingen zijn voor iedereen gelijk, ongeacht het aantal personen in een huishouden. Dit geldt ook voor het kijkgeld en het telefoonabonnement. ,,Maar nu is er reden tot optimisme'', zegt Agnes Husbyn, consulent van EL. ,,Volgende maand komt een naaste medewerker van de minister naar onze voorstellen luisteren.'' Tot dusverre kwamen politici niet verder dan ruziën over wie onder de term alleenstaanden vallen.

De Noorse vereniging timmert al sinds 1957 aan de weg. Destijds was het vooral te doen om de woonsituatie van alleenstaanden te verbeteren, die toen geen banklening konden krijgen. Nog steeds is woningbouw een centraal thema van de vereniging, naast andere speerpunten als de invoering van een belastingaftrek voor alleenstaanden en het afschaffen van de hoge toeslag voor éénpersoons hotelkamers.

De zaak kwam aan het rollen door misschien wel de bekendste single van Noorwegen. Knud Hareide (34), inmiddels de jongste minister van het land (milieu), verzocht de regering vorig jaar om de leefomstandigheden van alleenstaanden in kaart te brengen. Voor de grap zei hij dat hij zich, naast het singlebeleid, snel hoopte bezig te houden met gezinszaken. Sindsdien regent het huwelijksaanzoeken in zijn departement.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden