Alleen Wüst vormt nog een bedreiging voor Takagi in Amsterdam

Miho Takagi gaat aan de leiding op het WK Allround in Amsterdam. Wüst staat tweede en moet op de 1500 meter 3,42 seconde goedmaken op de Japanse. Beeld ANP
Miho Takagi gaat aan de leiding op het WK Allround in Amsterdam. Wüst staat tweede en moet op de 1500 meter 3,42 seconde goedmaken op de Japanse.Beeld ANP

Schaatsen in de buitenlucht, dat zou garant staan voor een wereldkam­pioenschap allround vol verrassingen. Maar de Japanse Miho Takagi leek daar op de eerste dag van het WK in Amsterdam geen zin in te hebben. Zij reed een zo harde 500 meter, dat ze de tegenstand na één afstand al bijna op onoverbrugbare achterstand zette.

Kick Hommes

Maar dat was buiten Ireen Wüst gerekend. De beste Nederlandse schaatsster, die het toernooi al zes keer won, was slecht begonnen met een mislukte 500 meter. Ze eindigde op ruim 1,8 seconden van de Japanse.

Op de 3 kilometer toonde Wüst veerkracht. Ze repareerde veel van haar achterstand met een flinke uitschieter. Ze won in 4.15,80. Daarmee halveerde ze in het kunstlicht haar achterstand op Takagi. De Japanse staat nog wel bovenaan, Wüst is tweede. Ze moet op de 1500 meter 3,42 seconde goedmaken.

De wind hield zich grotendeels afzijdig in het Olympisch Stadion. De vlaggen hingen bijna de gehele avond slap. Wel aanwezig was de regen. Net voor de start van de 500 meter viel de eerste lichte miezer van de dag, niet ideaal voor de duizenden supporters op de tribune (zaterdag is het stadion uitverkocht, vrijdag waren er nog lege plekken).

Tekst loopt door onder de afbeelding

Ireen Wüst reed een sterke drie kilometer, maar de afstand met Miho Takagi lijkt onoverbrugbaar. Beeld EPA
Ireen Wüst reed een sterke drie kilometer, maar de afstand met Miho Takagi lijkt onoverbrugbaar.Beeld EPA

Verschillen

Ook de schaatssters hadden er last van. De regen zette door op de 3 kilometer, waardoor de deelneemsters die vlak na de dweil reden de beste omstandigheden hadden. Wüst verspeelde er naar eigen zeggen haar 500 meter door. Ze had het gevoel dat ze in de bochten weinig kon. Waar dat aan lag? “Geen idee, ik heb voor de 3 kilometer de schaatsen aan de materiaalman gegeven en zei: slijp ze maar.”

Wüst had zich vooraf voorgenomen alles wat ze op een binnenbaan doet, niet buiten te doen. Binnen op een snelle baan gaat het om glijden, vertelde ze. "Hier gaat het om ritme zoeken." Hoe ze het had gevonden op de buitenbaan in Amsterdam? "Dit was wel fantastisch om zo te rijden." En weg was ze. Ze had het wat koud gekregen.

Takagi, vorig jaar derde, kwam juist vroeg aan de start op de 500 meter. Zij reed al in de tweede rit, toen er iets minder water op het ijs lag. Om recordtijden ging het niet, wel om verschillen. En waar Takagi bijna een sprinttijd reed, kwam de rest van het veld er niet aan te pas. Op de 3 kilometer was het juist Wüst die ver voor de rest uit schaatste.

Iedereen heeft weleens pech tijdens zo’n toernooi, zei Rutger Tijssen, coach van Wüst en Antoinette de Jong (derde in het klassement), vooraf. Wüst heeft haar ongeluk al gehad, Takagi nog niet. Het toernooi kan nog spannend worden. Wüst, met haar laatste zin: "Het blijft toch buiten schaatsen."

Lees ook: Van der Weijden houdt het na WK voor gezien

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden