Alleen wereldtop telt voor oranje curlingers

Het nationale team. Er zijn momenteel maar honderdvijftig Nederlanders die curling spelen.Beeld Paul Raats, ANP

Op het wereldkampioenschap dat morgen begint, wil Nederland een gooi doen naar plaatsing voor de Winterspelen.

Wat in 2009 als een droom begon, is nu bijna werkelijkheid geworden. De Nederlandse curlingers Jaap van Dorp en Carlo Glasbergen spraken samen met bondscoach Shari Leibbrandt acht jaar geleden af dat ze de Olympische Spelen van 2018 wilden bereiken. Een doel dat destijds nog mijlenver weg leek, maar nu binnen handbereik is.

De Nederlandse curlingmannen kunnen zich op het wereldkampioenschap, dat vanaf morgen in het Canadese Edmonton wordt gehouden, al plaatsen voor de Spelen. Als ze daar niet in slagen, zijn er eind dit jaar nog twee tickets naar Pyeongchang te verdienen bij het Olympisch kwalificatietoernooi (OKT).

Als de curlingers hun Olympische droom al op het WK willen verwezenlijken, moeten ze bij de zeven beste landen van de laatste twee wereldkampioenschappen horen. Het aankomende WK is het eerste mondiale toernooi waar ze aan meedoen.

"Het WK is voor ons een nieuwe ervaring", vertelt Jaap van Dorp in het Silverdome in Zoetermeer, waar de baan ligt waar de mannen op trainen. Van Dorp is aanvoerder van het Nederlands team. "We willen zoveel mogelijk in ons opnemen waar we mee verder kunnen in de rest van onze carrière. Maar het doel is duidelijk: we willen naar de Spelen."

Dat de Nederlandse curlingers zo dicht bij plaatsing voor de Spelen zijn gekomen, is eigenlijk al een bijzondere prestatie. Er zijn maar honderdvijftig Nederlanders die curling spelen. Een fractie van de ruim zevenhonderdduizend Canadezen die de sport beoefenen. In het Noord-Amerikaanse land is curling de tweede televisiesport. Elke dag is er wel een curlingwedstrijd op televisie te zien en het WK wordt gehouden in stadions met 15.000 toeschouwers op de tribune.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Beeld anp

Pittige wedstrijden

De Nederlandse curlingmannen zijn de laatste jaren professioneler geworden en kunnen zich nu meten met de wereldtop. Naast hun baan of opleiding trainen Van Dorp, Glasbergen en hun teamgenoten Wouter Gösgens, Laurens Hoekman en Alexander Magan 25 uur per week. Daarnaast is er een sponsor gevonden die het Nederlands team een financiële bijdrage levert om de olympische droom te verwezenlijken.

Of het harde werken op het WK al tot kwalificatie voor de Spelen zal leiden, vindt bondscoach Leibbrandt lastig om te zeggen. Nederland doet voor het eerst mee aan een groot toernooi op topniveau en de gemiddelde leeftijd van de concurrentie is flink wat hoger.

Nederland behoort daardoor tot de minst ervaren landen op het wereldkampioenschap. "Er komen echt pittige wedstrijden aan, dus het zal zeker niet makkelijk zijn. Maar we hebben al eerder gezien dat als de jongens zichzelf een doel stellen, dat ze er dan keihard aan werken om dat te realiseren. Tijdens het WK zullen we zien of de lat te hoog ligt."

Maar Leibbrandt kijkt ook verder dan alleen de korte termijn. In 2022 wil ze op de Winterspelen een medaille met de curlingmannen halen en ze wil dat er uiteindelijk minstens tienduizend Nederlanders curling spelen. "Achter de mannen die nu naar het WK gaan, komt er nog een talentvolle groep. Maar om meer talenten te krijgen moet de sport wel flink groeien. Hopelijk leidt die groei dan ook tot een talentvolle damesgroep. Ik wil het curling in Nederland op de kaart zetten."

Steen en vegers

Curling wordt gespeeld met granieten stenen van ruim negentien kilo. Deze stenen glijden over het ijs en het team dat de meeste stenen zo dicht mogelijk bij een cirkel weet te krijgen, heeft gewonnen. Die cirkel - die het huis wordt genoemd - ligt aan het einde van de ijsbaan, die ruim veertig meter lang is.

Naast de speler die de stenen richting de cirkel laat glijden, bestaat een curlingteam uit twee vegers, die al vegend het ijs laten smelten en zo de baan van de steen proberen te beïnvloeden. De vegers worden aangestuurd door de skip (aanvoerder), bij het Nederlandse curlingteam is dat Jaap van Dorp.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden