'Alleen voor vakbondsleden? Dat kan toch niet waar zijn?!'

STIJN TIELEMANS

Hij had niet verwacht dat de rechtszaak zo zou uitpakken, zegt Ron Jaquet (65). "Ik vind het jammer. Toen de vestigingsdirecteur vertelde dat de rechter de loonsverlaging alleen verbood voor vakbondsleden, dacht ik: dat kan toch niet waar zijn?! We hebben met z'n allen de situatie aanhangig gemaakt bij de bonden, en de cao-onderhandelingen zijn toch ook voor iedereen? V&D mag de lonen van niet-vakbondsleden dus wél verlagen, dat vind ik krom. Op het distributiecentrum zijn redelijk veel leden, maar de winkelvloer is minder goed georganiseerd. Terwijl juist zij moeten inleveren. Het bedrijf wil geen tweespalt dus gaat de leiding in hoger beroep."

Jaquet werkte 37 jaar op verschillende distributiecentra van V&D, nu in Nieuwegein. "Hier is meer dan de helft bereid uren in te leveren, of onbetaald een paar uur over te werken. We zitten in ploegendienst tot 22.00 uur, sommigen werken ook in het weekend. Wij doen alles om onze broodheer, ons levenswerk, levend te houden, maar ze moeten van onze centen afblijven.

"In Amerika kan zo'n dictaat misschien, maar in Nederland niet. Behandel ons niet als kinderen. Die respectloosheid moet de leiding uit zijn kop halen. Dat de rechter die eenzijdige maatregelen afkeurt, doet mij wel goed. Mijn opgespaarde seniorendagen met een waarde van 5000 euro - die zijn van mij - ben ik gelukkig nog niet kwijt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden