Analyse

Alleen visie en lef kunnen Fifa echt opschonen

FIFA voorzitter Sepp Blatter tijdens de officiële overdracht voor het WK 2018 in Rusland op 13 juli 2014. Beeld reuters

Boeken vol waren er al geschreven over corruptie binnen de Fifa en iedereen wist, of dacht te weten, dat de wereldvoetbalbond door en door verrot was. Dat alles overleefden de Fifa en vooral Sepp Blatter, voorzitter sinds 1998, maar zijn ze bestand tegen het zwaarste geschut? En, zeker zo belangrijk, wat kan het alternatief zijn?

Luttele uren na de externe aanval van een onvergelijkbare orde, de arrestatie gisteren in Zürich van zeven verdachte officials die werden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, toonde de Fifa zich alweer als van rubber. De bond stelde zich op als benadeelde, zegde zijn medewerking toe aan onderzoeken van de Amerikaanse en Zwitserse justitie, en verklaarde in één moeite door dat de voorzittersverkiezing van morgen in Zürich gewoon zou doorgaan.

Belofte van beterschap
Dat paste in een patroon. Na menig schandaal beloofde de Fifa al een zuivering, zoals na de vorige herverkiezing van Blatter waarbij zijn enige tegenkandidaat uiteindelijk werd geschorst. Blatter - nog nooit op corruptie betrapt, en ook nu buiten schot gelaten - lijkt zich als torenhoge favoriet weinig zorgen over de verkiezing te maken. Het is niet onvoorstelbaar dat in zijn grote kamp juist nu het sentiment wordt versterkt dat hem onrecht wordt aangedaan. Als hij wint, zal Blatter zich niet voor het eerst uitroepen tot een groot voorstander van reiniging.

Om zulks niet meer mee te hoeven maken, klinkt vooral in Europa her en der de roep om zich af te scheiden van de Fifa. Dat is in praktische zin nogal ondoordacht en opportunistisch - wat dan, om maar iets te zeggen, met het wereldkampioenschap?

Opstappen zou primitief zijn, zeker voor een beschaafd geacht deel van de wereld. Het zou van misplaatste verhevenheid getuigen tegenover andersdenkende landen en culturen, én het zou onsolidair zijn. Blatters financieel florerende Fifa doet ook goed voor kleine en arme landen - dat kan cynisch als een strategie voor stemmenwinst worden gezien, maar even zo goed als een plicht voor een bond voor het voetbal van de hele wereld.

Retoriek
KNVB-voorzitter Michael van Praag, die zich vorige week in de strijd tegen Blatter terugtrok, mijmerde wel eens over een alternatieve bond, maar hij is bestuurder genoeg om het nooit meer dan een zwevend idee te laten zijn. In de werkelijkheid van zijn campagne kon hij zich bovenal niet onderscheiden, en daarin was hij de enige niet.

Hij en de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein en de Portugese oud-voetballer Luis Figo, de andere tegenkandidaten, ze spraken feitelijk dezelfde verkiezingsfrasen als Blatter, en ze beloofden de landen zelfs meer geld dan hij. Waarom zouden ze, vele tevreden met wat ze hebben én wie ze kennen, die retoriek hebben moeten geloven?

Het gebrek aan inhoud en wezenlijke vergezichten was al tekenend voor Blatters oppositie, en daar kwam vorige week de keuze voor prins Ali als enige tegenkandidaat bij. Die werd geregisseerd door Michel Platini, voorzitter van de Europese voetbalunie Uefa. De oud-topvoetballer was in veler ogen zelf de gedroomde kandidaat om tegen Blatter ten strijde te trekken, maar hij brandde er zijn vingers niet aan. Op zijn last schaart Europa, 's werelds voornaamste voetbalcontinent, zich nu achter een Jordaanse prins, die nota bene vicevoorzitter is van de verfoeide Fifa.

Zonder gewicht
Europa vond al dat Blatter weg moet, omdat het blazoen van de Fifa onder zijn verantwoordelijkheid ernstig is bezoedeld. Daar mag veel voor te zeggen zijn, maar juist nu de imagoschade een geheel nieuwe dimensie krijgt, ontbreekt een opponent van naam en gewicht.

Als Blatter morgen (inderdaad) niet valt, zou dat op termijn nog kunnen gebeuren - als bijvoorbeeld nu gearresteerde verdachten in ruil voor strafvermindering meer details over malversaties loslaten. Maar of het voor nu is, voor dan of voor na Blatters vijfde termijn, zijn tegenstanders zullen een betere strategie moeten hebben, een van visie en lef, om te kunnen doen wat ze zeggen te willen: de Fifa op de schop nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden