Alleen verliezers in steekspel tussen Keisse en UCI

Iljo Keisse: wereldberoemd in zijn geboortestad Gent en sinds vorige maand ook in het Zwitserse Aigle. Maar of deze Belgische baanwielrenner ooit een warm ansichtkaartje uit die laatstgenoemde gemeente ontvangt mag worden betwijfeld. De UCI koestert namelijk weinig sympathie voor de Belgische coureur. Sterker nog, op de burelen van de internationale wielerunie in het Alpenland kunnen zij Keisses bloed wel drinken. De 27-jarige lieveling van het Belgische baanwielrennen waagde het de wetten van de wielerbond aan te vechten. En wie de toorn van de hoge heren aldaar over zich heeft afgeroepen, zal dat weten ook.

De Belg is door de UCI tot persona non grata verklaard. En toch rijdt Keisse momenteel zijn rondjes in Ahoy, ook vanavond nog op de slotavond van de Zesdaagse van Rotterdam. Want eigenlijk had hij in Rotterdam helemaal niet van start mogen gaan, meende de UCI. Een Nederlandse rechter oordeelde echter dat de Gentenaar gewoon de baan op moest gaan, want niet rijden zou contractbreuk betekenen. En dus trotseert Keisse momenteel de ban die de mondiale bond hem oplegde.

„Keisse valt het systeem aan”, zei de Ierse voorman van de UCI Pat McQuaid dit weekeinde daarover ondubbelzinnig. Een zware beschuldiging uit de mond van de man die niet meer dan een sportbond vertegenwoordigt. Want wat heeft Keisse precies geflikt dat zelfs de hoogste baas van de mondiale wielerbond meende zijn afkeuring te moeten uitspreken? De met afstand populairste pistier van Vlaanderen stapte naar een reguliere rechterbank, daarmee een eerdere uitspraak van het internationale sporttribunaal CAS naast zich neerleggend. Aanleiding was de tweejarige schorsing van de Belg wegens dopinggebruik. Keisse vocht de schorsing aan en won. Dat was echter tegen het zere been van Wada, het mondiale anti-dopingagentschap en de UCI. Beide stapten naar het CAS waarop Keisse naar het hof van beroep in Brussel trok. Die schortte zijn straf tijdelijk op.

Keisse werd in november, vlak na die heugelijke boodschap, bij de Zesdaagse van Gent als een lang verloren gewaande Romeinse veldheer binnengehaald. Het publiek stond uitzinnig op de banken van wielerarena Het Kuipke, een lange neus makend naar de UCI. In Aigle bleef het stil.

Keisse scheepte daags na Gent zijn fiets in voor een baanwedstrijd in Manchester. En toen trok de UCI weer aan de bel. De uitspraak van het Brusselse hof is alleen in België van kracht, niet daarbuiten, stelde de UCI. Dat was echter buiten de vasthoudendheid van Keisse gerekend. Hij zegde de baanontmoeting in Engeland af, maar sleep zijn messen voor Rotterdam. Met succes, zo blijkt.

En de UCI? Die liet de eigenzinnigheid van Keisse wederom niet onbestraft. De Belg wordt uit de einduitslag van Rotterdam geschrapt, riep McQuaid verbolgen. Aan dit geschil lijkt daarmee nog lang geen eind te komen. Een ding is wel zeker: dit steekspel levert alleen verliezers op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden