Alleen Thieme niet blij met convenant ritueel slachten

Marianne Thieme is ontevreden met het compromis over rituele slacht dat Bleker gisteren sloot. De PvdD-fractievoorzitter wil de onverdoofde slacht compleet verbieden. Beeld Werry Crone
Marianne Thieme is ontevreden met het compromis over rituele slacht dat Bleker gisteren sloot. De PvdD-fractievoorzitter wil de onverdoofde slacht compleet verbieden.Beeld Werry Crone

Het is staatssecretaris Bleker van landbouw dan toch gelukt. Gisteren is in Den Haag het 'convenant onbedwelmd slachten volgens religieuze riten', zoals het akkoord over de rituele slacht officieel heet, maanden later dan verwacht, getekend.

Bleker toonde zich trots dat hij er in is geslaagd in het gevoelige debat over de rituele slacht een compromis te vinden. En de religieuze organisaties van moslims en joden waren al even blij dat de godsdienstvrijheid recht overeind is gebleven, terwijl tegelijk het dierenwelzijn wordt verbeterd.

Het initiatiefwetsvoorstel van de Partij voor de Dieren (PvdD) om het ritueel, onverdoofd slachten te verbieden, heeft de afgelopen jaren geleid tot een fel, gepolariseerd debat, aldus de staatssecretaris gisteren voorafgaand aan de ondertekening van het convenant. Godsdienstvrijheid tegenover dierenwelzijn. Tot nog toe, aldus Bleker kon de vrijheid van godsdienst alleen worden beperkt in het belang van de openbare orde of de goede zeden. Kan dierenwelzijn ook een reden zijn?

Op die vraag had de Tweede Kamer destijds in meerderheid 'ja' geantwoord, maar eind vorig jaar bleek een meerderheid in de Eerste Kamer op dezelfde vraag nee te gaan zeggen. Plotseling kwam toen Bleker met het idee van een convenant op de proppen, een convenant dat godsdienstvrijheid en dierenwelzijn met elkaar zou moeten verzoenen. De PvdD blij en joden en moslims blij. Dat was het idee.

Is Bleker daarin geslaagd? Wel volgens de organisaties van moslims en joden. Volgens het gisteren getekende convenant moet bij een rituele slacht altijd een dierenarts aanwezig zijn. Vooraf moet worden beoordeeld of het dier, bijvoorbeeld qua halsdikte, wel geschikt is voor een rituele slacht. Vastgesteld moet worden dat het dier na de halssnede binnen veertig seconden het bewustzijn verliest, zo niet dan dient het alsnog te worden bedwelmd. Het slachtdier zal bovendien op een bepaalde manier moeten worden gefixeerd en die fixatie mag pas worden beëindigd als het dier het bewustzijn heeft verloren.

De grootste hobbel die op de valreep nog moest worden genomen was de samenstelling en werkwijze van de wetenschappelijke commissie die toeziet op de uitvoering van het convenant. Die commissie zal vooral letten op de verbetering van het dierenwelzijn, maar heeft niet het laatste woord. Het gaat om technische adviezen aan de convenantspartners. Bleker: "Zij zullen toetsen of de adviezen zich verdragen met het grondrecht van godsdienstvrijheid. Zo niet dan wordt het advies niet overgenomen."

Zo beschouwd doet de samenstelling van de commissie er niet eens zoveel meer toe. Vanuit joodse kring bestaan grote bezwaren tegen het voorzitterschap van Ludo Hellebrekers, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde. Hij heeft nadrukkelijk meerdere keren laten weten dat de discussie over ritueel slachten wat hem betreft over dierenwelzijn gaat, niet over godsdienstvrijheid. Om die reden is hij volgens Ronnie Eisenmann, voorzitter van de Joodse Gemeente Amsterdam, onacceptabel. Gisteren herhaalde hij zijn bezwaren. Over de samenstelling van de commissie zal dan ook nog nader overlegd worden, in weerwil van beweringen van Hellebrekers gisteren in Trouw.

Is Marianne Thieme, fractieleider van de PvdD, ook blij? Nou nee. zij verwerpt het convenant als alternatief voor haar totale rituele slachtverbod. Maar zij staat met lege handen. De Eerste Kamer zal haar initiatiefwet verwerpen, terwijl het convenant doorgaat. Na de verkiezingen zal zij in de Tweede Kamer met een nieuw voorstel komen om de onverdoofde rituele slacht te verbieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden