'Alleen slachtoffers oorlog herdenken, niet de daders'

Herdenk op de Nationale Herdenking op 4 mei alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, en niet de daders. Die oproep doen religieuze organisaties verenigd in het 'Caïro-overleg', waaronder het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap, de Raad van Kerken en het Contactorgaan Moslims en Overheid. Verder hebben nog negen andere organisaties de oproep ondertekend, zoals het Centraal Joods Overleg, het Nederlands Auschwitz Comité, het Veteranen Platform, de Vereniging Sinti, Roma en woonwagenbewoners NL.

De organisaties pleiten er ook voor dat naast de Joodse slachtoffers de Sinti en Roma expliciet worden genoemd, alsmede Nederlanders die ná de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en vredesmissies het leven lieten.

De organisaties willen eens en voor al dat het helder is wie er herdacht worden op 4 mei, en wie niet. Daders, zeggen ze, kunnen niet herdacht worden, omdat verzoenen een 'daad van levenden' is.

De oproep moet voorkomen dat er een herhaling komt van de ophef die in 2012 ontstond, toen nog maar net kon worden voorkomen, aldus de organisaties, dat een vijftienjarige scholier een gedicht voorlas over zijn oud-oom die in de oorlog de verkeerde kant had gekozen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden