Alleen PKN is voortzetting van Nederlandse Hervormde Kerk

arnhem - – Het gerechtshof in Arnhem heeft gisteren het hoger beroep van zes gemeenten van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) tegen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) afgewezen.

De zes gemeenten wilden buiten de PKN blijven en eisten het recht om onder de naam ’hervormde gemeente’ te blijven bestaan. Het gaat om gemeenten in Nederhemert, Ouddorp, Voorburg, Vriezenveen en twee in Katwijk.

Met deze uitspraak bekrachtigt het hof het vonnis van de rechtbank in Utrecht uit maart 2008. Die stelde dat alle hervormde gemeenten na de kerkfusie in 2004 juridisch zijn opgegaan in de PKN. Na die uitspraak besloten het synodebestuur van de HHK en de meeste gemeenten af te zien van verdere juridische stappen, behalve deze zes. Omdat ze zich als enige voortzetting van de Nederlandse Hervormde Kerk zien, beschouwen zij zich ook als eigenaar van de naam en de goederen van de oorspronkelijke gemeenten.

Volgens het gerechtshof is dat onjuist. Die herhaalde dat de Nederlandse Hervormde Kerk door fusie is opgegaan in de PKN. „De gemeenten zijn daarin meegenomen en kunnen, mogelijk wel in geloofsinzicht, maar in ieder geval niet in juridisch opzicht worden aangemerkt als voortzetters van de Nederlandse Hervormde Kerk.” Met andere woorden: gemeenten kunnen niet als gemeente hun lidmaatschap ’opzeggen’. Gemeenteleden zullen zich individueel moeten uitschrijven om daarna een nieuwe kerk te vormen.

Volgens PKN-woordvoerder Jan-Gerd Heetderks verandert er in de praktijk niets aan de positie van de zes kerken. De zes procederende gemeenten behoren al tot de HHK. De PKN heeft een speciale commissie in het leven geroepen die momenteel de laatste hand legt aan het scheiden van onder meer ledenbestanden en kerkelijke eigendommen van de PKN en de HHK.

Jan van Ooijen, woordvoerder van de zes gemeenten, noemt de uitspraak ’zeer teleurstellend’. Volgens hem verloochent de PKN de gereformeerde belijdenis. „Dit is een principekwestie. De rechter ontzegt ons het recht om de Nederlandse Hervormde Kerk voort te zetten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden