Alleen op de wereld met een gps

AMERONGEN - De pijl op de gps-ontvanger wijst naar '3 uur'. Pal naar rechts dus. Daar waar geen pad loopt, het bos ruig is en overal omgewaaide bomen liggen. We moeten óf omlopen óf dwars door de bush heen. De boswachter geeft het voorbeeld: struinen mag! Nota bene met Staatsbosbeheer. En met de satellieten.

Het ruim honderdjarige Staatsbosbeheer, dat toch lang het odium had dat je vooral op de paden moest blijven, introduceerde gisteren op de Utrechtse Heuvelrug een aantal gps-wandelingen en daarmee 'een nieuwe vorm van individuele natuurbeleving'. Wie ervan baalt om met hordes mensen langs gekleurde paaltjes te wandelen, kan nu met een satellietontvanger in de hand een eigen route kiezen en in alle rust rondbanjeren.

De boswachters hebben voorlopig vier wandelingen 'uitgezet', die met het moderne Global Positioning System (gps) kunnen worden gemaakt: op de Amerongse Berg, bij Leersum, rond Austerlitz en in de buurt van Lage Vuursche. Op de website van Staatsbosbeheer worden coordinaten vermeld, de zogenoemde waypoint-files, die gezamenlijk een route vormen. Bovendien staat er informatie over het landschap waarin men gaat lopen, het vertrekpunt en de op te zoeken punten. Als de coördinaten zijn ingevoerd in de gps, kan de wandelaar zijn gang gaan.

Het bos is vrij op de Heuvelrug, de verbodsbordjes zijn weggehaald, je mag met je satellietontvanger overal rondbanjeren. Het gps-je (dat op dezelfde manier werkt als een navigatiesysteem in een auto) is geen kompas, je volgt ook geen voorgeprogrammeerde route, je hebt alleen punten die je afloopt. En als je daarvoor kiest is dat dwars door een gebied met omgevallen bomen of via een superstil stukje bos, waar de paaltjeswandelaar van z'n levensdagen niet komt. De punten die de boswachters hebben gekozen, zijn interessante locaties in het gebied -bijvoorbeeld een grafheuvel, een bijzondere boom of (om het extra spannend te maken) een schatkistje. Dat zit ergens verstopt in het bos en bevat een logboekje waarin de wandelaar zijn ervaringen kan opschrijven, een prehistorisch vuursteentje of pijlpuntje dat als souvenir mag worden meegenomen en een wegwerpcameraatje om ter plekke een plaatje te schieten.

Wie niet beschikt over een eigen gps, kan zo'n apparaat huren. Staatsbosbeheer heeft daarover een afspraak gemaakt met Bever Zwerfsport, die een voorgeprogrammeerde ontvanger voor 25 gulden beschikbaar stelt.

Opzichter Coert Donker heeft de geesten binnen Staatsbosbeheer rijp gemaakt voor gps. ,,Het is volgens mij de eerste terreinbeheerder in de wereld die dit doet. Gps is niet nieuw. Buitensporters die de woestijn intrekken of door andere landschappen zonder herkenningspunten reizen, werken er allang mee. We hebben nu vier wandelingen, die we op elk moment kunnen veranderen: andere coördinaten, nieuwe routes. Als het idee aanslaat, verwacht ik dat het ook snel in andere terreinen wordt ingevoerd. Het is vooral ook leuk voor de jeugd; we hopen dat we zo verjonging krijgen in ons publiek. Maar ook digibeten kunnen met gps overweg. Binnen een halfuur hebben ze het onder de knie. En als je dan met zo'n apparaatje door het bos struint, voel je je echt alleen op de wereld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden