InterviewGlenn Schoen

‘Alleen op de Noordpool is de marathon te beveiligen’

Een van de explosies tijdens de Boston Marathon van 2013. Beeld REUTERS
Een van de explosies tijdens de Boston Marathon van 2013.Beeld REUTERS

Terrorisme-expert Glenn Schoen na de aanslag bij de Boston Marathon: ‘Preventie is onmogelijk, richt aandacht op het beperken van schade’.

De olympische marathon van Seoul 1988 was misschien wel de droom van iedere beveiliger. Iets meer dan honderd deelnemers liepen hun race door een haag van 30.000 politie-agenten en militairen. Maar dat gaat nooit meer gebeuren. Experts zien daarom meer heil in het beperken van de schade als het misgaat, zoals maandag in Boston. “Je kunt een ziekenhuisroute uitstippelen.”

Glenn Schoen, terrorisme-expert bij de beveiligingsgigant G4S, breekt na de explosies bij de marathon van Boston zijn hoofd over een oplossing. Maar hij heeft die niet. “Tegen dit type dreiging is moeilijk iets te doen. Er is ook niet voor zomaar een stukje gekozen: een nauw pad, vlakbij de finish, waar deelnemers en publiek samenkomen. Veel slachtoffers en veel media-aandacht. Met beperkte middelen is een groot effect bereikt.”

Volgens Schoen kun je zo'n ramp als in Boston niet uitsluiten. “Preventief kun je weinig doen. Je kunt wel zorgen dat je je zaakjes reactief op orde hebt, zodat slachtofferopvang en opsporing meteen op gang komen.” De parkoersdirecteur kan daar ook een rol bij spelen. “Door lopers langs gebieden te sturen waar minder publiek komt en marathons alleen over brede banen te laten gaan. Of, ik weet dat het cru klinkt, een ziekenhuisroute uitstippelen, zodat slachtoffers snel worden geholpen. Eigenlijk zijn de Noordpool- en de Saharamarathon de enige wedstrijden die je kunt beveiligen.”

Het hele parkoers beveiligen, is onbetaalbaar

Het systeem van Seoul, waar om de tien meter een beveiliger stond, is na de Spelen van 1988 nooit meer herhaald. Het is onbetaalbaar. En het neemt de charme van de populaire sport weg, zegt atletenmanager Jos Hermens. "Wat in Boston is gebeurd, is niet te rijmen met de marathon. Die draait om verbroedering, saamhorigheid. Dat geldt voor sporters, vrijwilligers en publiek. De openheid tekent de sfeer. 42 kilometer, tienduizenden lopers, een miljoen mensen langs de kant, een marathon is niet op alle plekken te beveiligen. Ik heb al wel gehoord dat het start- en finishgebied in Londen anders wordt ingedeeld.

“Maar ik was ook in Boston en ik kon daar als manager niet eens het finishgebied in. Streng waren ze al. De vraag is hoe lang je de beveiliging op het hoogste niveau houdt. Drie uur, zes uur? Deze explosies waren na vier uur, dan komen de mammies en de pappies langs...”

Het Zuid-Koreaanse regime kunnen we in Amsterdam en Rotterdam vergeten, zegt Hermens. “In Nederland is al discussie over de hoeveelheid dranghekken. De organisaties moeten alles zelf betalen. Het hele parkoers beveiligen, is onbetaalbaar en dan komen er geen toeschouwers en geen toppers, dan loopt niemand meer onder de 2.20 uur.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden