Alleen onderwijsbeleid PVV op lange termijn slecht voor economie

Beeld anp

De maatregelen op het gebied van onderwijs uit het verkiezingsprogramma van de PVV hebben op lange termijn een negatief effect op het bruto binnenlands product. Volgens het CPB is de voornaamste reden hiervoor de voorgestelde grotere klassen waardoor de arbeidsproductiviteit op lange termijn zal afnemen.

De opbrengst van investeringen in het onderwijs worden pas op lange termijn zichtbaar. Door toename van het opleidingsniveau stijgt de arbeidsproductiviteit. Het CPB heeft daarom cijfers vergeleken van de opbrengst van het beleid van de verschillende partijen op lange termijn (2040 en verder).

Op de korte termijn geldt dat voor alle partijen, met uitzondering van de PVV, de kosten van de maatregelen groter zijn dan de financiële opbrengsten. Bovendien zijn er op korte termijn effecten op het arbeidsaanbod omdat mensen langer naar school gaan.

Innovatie
Hoewel het beleid van D66 op lange termijn het gunstigst uitpakt, wil deze partij toch bezuinigen op innovatie in het onderwijs. Ook de PVV, SP en GroenLinks willen bezuinigen op innovatie in het onderwijs. De partijen willen de investeringen in innovatie bovendien anders invullen. VVD, CDA , CU en SGP trekken juist meer geld uit voor innovatie.

Effecten van het onderwijsbeleid op het bruto binnenlands product op lange termijn.
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden