Alleen nog duurzame soja is stap te ver voor vleesindustrie

De Nederlandse vleesverwerkers Vion (varkens) en Plukon (kippen) houden zich niet aan de afspraak om steeds meer duurzaam geteelde soja in te kopen als voer voor hun beesten. De afspraken zijn gemaakt om in Latijns-Amerika, waar de soja wordt geteeld, het regenwoud te beschermen tegen de oprukkende sojavelden. "In 2012 is maar de helft van de beloofde hoeveelheid afgenomen, in 2013 staat de teller op een derde. In 2015 alles duurzaam inkopen halen we niet", zegt directeur Nico Roozen van Solidaridad. De ontwikkelingsorganisatie is mede-ondertekenaar van de afspraken.

Om aan de stijgende vraag naar het eiwitrijke soja te voldoen, wordt regenwoud gekapt. Daardoor gaat biodiversiteit verloren. Bovendien slaan de woudreuzen grote hoeveelheden CO2 op. Om dat kappen tegen te gaan is in 2006 door overheden, bedrijven, boeren en maatschappelijke organisaties de Ronde tafel voor verantwoorde soja (RTRS) opgericht. Die moet ervoor zorgen dat soja met zo min mogelijk schade aan natuur en leefklimaat wordt geteeld.

Nederland heeft, als op een na grootste soja-importeur ter wereld, ook aparte afspraken gemaakt. Bedrijven uit de veeteeltsector committeren zich om in 2015 de import die in Nederland wordt verwerkt duurzaam in te kopen. Het gaat om twee miljoen ton soja uit Latijns-Amerika. Roozen: "Waar de zuivelsector hun beloften gestand doen, blijven de varkens- en kippensector achter."

In een brief aan de Stichting Ketentransitie, waarin dat Nederlandse voornemen wordt gecoördineerd, stellen Solidaridad, WNF en Natuur&Milieu dat sommige partijen hun commitment om duurzame soja af te nemen, lijken in te trekken. Plukon zegt de brief en de genoemde verwijten niet te kennen en vindt het lastig inhoudelijk te reageren.

Vion verwijst door naar de Centrale organisatie voor de vleessector. Voorzitter Jos Goebbels erkent de juistheid van het verwijt. "We willen graag zo veel mogelijk duurzame soja inkopen, maar er is te weinig van de RTRS-gecertificeerde soja beschikbaar. Bovendien is de prijs van deze duurzame soja erg opgelopen." Roozen stelt dat "er voldoende duurzame soja beschikbaar was."

DE VERDIEPING 8|9 Duurzame soja, komt er nog wat van?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden