'Alleen naïevelingen geloven in Europa'

Russische media geven gewelddadige oproerkraaiers en de Verenigde Staten schuld van opstand in Oekraïne

MOSKOU - De anti-regeringsbetogingen in Oekraïne zijn het werk van een handvol 'oproerkraaiers' die niet terugdeinzen voor geweld. In hun kielzog lopen duizenden 'naïevelingen' mee die denken dat de Europese Unie een soort paradijs is, waartoe hun de toegang is ontzegd door president Viktor Janoekovitsj. En de leiders van enkele marginale oppositiepartijen maken misbruik van die 'goedgelovigheid' in de hoop daarmee politiek kapitaal te vergaren. Lachende derde is de Verenigde Staten, die waar mogelijk het vuurtje in Oekraïne opstoken met als doel Rusland een spaak in het wiel te steken. En er gaan ook veel mensen de straat op om hun steun aan de regering te tonen.

Dat is de teneur van veel berichten die Russische tv-kijkers de afgelopen weken zijn voorgehouden in nieuws- en actualiteitenprogramma's. Veel Oekraïners zien die uitzendingen uit het buurland ook en reageren geprikkeld. Russische televisieverslaggevers krijgen de wind van voren als ze zich onder de demonstranten wagen. Artjom Kol kan het weten. De verslaggever van het nieuwsprogramma 'Vesti' werd op straat omstuwd door verontwaardigde Oekraïeners.

Kol werd een internationale bekendheid toen een Oekraïense collega hem tijdens een live-uitzending een replica van een Oscar overhandigde 'voor alle onzin en leugens' die de Russische zender uitzond over Oekraïne. De 'Oscar' was eigenlijk bedoeld voor Dmitri Kiseljov, de anchorman van een actualiteitenrubriek die bekendstaat om zijn anti-Westerse tirades. De Russische president Vladimir Poetin benoemde hem deze week tot hoofd van een nieuw staatspersbureau dat het Russische imago in de wereld moet verbeteren.

Kiseljov vergeleek in het programma 'Het nieuws van de week' de recente Euro-top in Vilnius met het akkoord van München uit 1938, waarbij Tsjechoslowakije Sudetenland kwijtraakte. Kiseljov vergiste zich alleen in het jaar. In Vilnius, zei hij, deed de Europese Unie 'met steun van de VS alles om het continent te herverdelen', met als doel Rusland zijn bondgenoot Oekraïne te ontnemen. 'Vilnius-2013' had, vond Kiseljov, 'een herhaling kunnen worden van München-1933'.

Andere presentatoren doen niet voor hem onder. Aleksej Poesjkov, tevens parlementslid voor de regeringspartij Verenigd Rusland, beschuldigt de Verenigde Staten van het openlijk dreigen met 'chaos en geweld' in Oekraïne als de regering niet toegeeft aan de demonstranten. "Voor de VS zou de Europese keuze van Oekraïne een belangrijke geopolitieke overwinning betekenen en de eerste stap op weg naar het Navolidmaatschap voor dit land", aldus Poesjkov.

Volgens het programma 'Vremja' roepen Eurocommissarissen op tot burgerlijke ongehoorzaamheid, omdat de regering weigert het associatieverdrag met de Europese Unie te tekenen. "Een akkoord", aldus de nieuwslezeres, "dat Oekraïne tot slaaf maakt van Europa".

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden