ZelfgemaaktDadels

Alleen met een eigen palmbomenboerderij krijg je de perfecte dadels

Yousef Al Dokhil (links) en Jochem Geheniau.

Jochem Geheniau en Yousef Al Dokhil beheren in Saoedi-Arabië een eigen palmbomen-boerderij, en regelen ook de teelt van hun dadels zelf.

Jochem Geheniau (42) kende dadels alleen van het recept gevuld-met-roomkaas-en-spek-eromheen(een gerecht dat in Saoedi-Arabië waarschijnlijk zou gelden als een belediging voor de dadel). Maar acht jaar geleden, op bezoek bij zijn vriend Yousef Al Dokhil (56), at hij een versgeplukte dadel van een palmboom. “Zo lekker, zo anders ook”, herinnert Geheniau zich. “Smeuïg zoet als caramel. Ik ontdekte toen pas dat er verschillende rassen bestaan, met ieder hun eigen smaakprofiel. Net zoals je bij appels Elstar, Jonagold en Fuji hebt.” De dadel waar Geheniau voor viel, heette Dalia Sukkary.

Inmiddels verkopen Geheniau en Al Dokhil zo’n 400.000 kilo per jaar van die dadels onder de naam Yogi&Yousef. “We doen alles zelf, plukken, sorteren, importeren, verwerken”, zegt Jochem Geheniau, die in internationale gezelschappen als yogi door het leven gaat. Al Dokhil coördineert in Saoedi-Arabië de oogst, het sorteren en de export, Geheniau regelt in Nederland de verwerking, verpakking en verkoop.

Al Dokhil liep al tijden rond met het idee om de dadelhandel professioneler aan te pakken. Geheniau: “In de jaren negentig had hij Nederlandse pootaardappelen naar Saoedi-Arabië geïmporteerd. Hij wist: als je iets voor elkaar wilt krijgen, moet je bij die Nederlanders zijn.” Geheniau wist op zijn beurt de weg in Al Dokhils land, aangezien hij er handelsmissies organiseerde.

Palmbomenboerderij

‘Alles zelf doen’ was bepaald niet hun opzet toen ze begonnen. De eerste partijen kochten Geheniau en Al Dokhil nog van lokale handelaren. “Het was altijd: ’No problem, my friend’ – maar we kregen nooit wat we besteld hadden”, vertelt Geheniau. “De bovenste dadels in de pallet zagen er prachtig uit, alles daaronder was bagger.”

Al snel besloten de mannen daarom de dadels direct bij de boer te kopen, en zelf te sorteren en te verpakken. “Maar de boer leverde te droge dadels, omdat hij pas laat ging plukken.” De mannen besloten daarop bomen te huren bij boeren en zelf te plukken. “Maar de boer bleek bijvoorbeeld te veel water te geven aan de bomen, waardoor het vel van de dadels losliet. Waren we óók niet blij mee.” Conclusie: Yogi&Yousef beheren sinds 2017 een eigen palmbomenboerderij en doen ook de teelt zelf.

Zo kunnen ze voorkomen dat de dadels worden bespoten met chemische gassen. Ze plukken de dadels als ze licht bruinig en zacht zijn. Dan gaan ze meteen vers de koeling in, waardoor de kans op micro-organismen heel klein is. Dat betekent wel dat de plukkers op zes verschillende momenten langs dezelfde boom gaan, om de dadels met de juiste zachtheid ertussenuit te pikken.

De mooiste dadels worden in snackverpakkingen verkocht bij onder meer Ekoplaza en Picnic, de minder mooie verwerken Yogi&Yousef in Nederland tot dadelspreads, dadelpasta en dadelsiroop.

Geheniau hoopt dat dadels ‘net als bananen’ een vast onderdeel worden van de wekelijkse boodschappen, maar ze hebben ook nog een andere missie: “In tijden van polarisatie denkt iedereen alleen vanuit zijn eigen perspectief. Yousef en ik, wij hebben meer overeenkomsten dan verschillen. Maar als je openstaat voor elkaar is er zo veel mogelijk.”

Meer info: www.yogiyousef.com

In de rubriek Zelfgemaakt vertellen mensen hoe ze van hun ambacht hun beroep gemaakt hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden