Alleen maar mist rond vermissing Kamphuis

De vermissing van de Nederlandse cybersecurity-expert Arjen Kamphuis leidt tot veel speculatie

Wat is de vermiste Arjen Kamphuis overkomen? "De feiten passen niet bij elkaar", zegt goede vriendin Ancilla van de Leest. 

Meer dan een maand is cybersecurityspecialist  Arjen Kamphuis al vermist. Deze week maakte de Noorse politie bekend dat de telefoon die tien dagen na zijn vermissing is aangezet in twintig minuten tijd contact heeft gemaakt met drie telefoonmasten in het zuidwesten van Noorwegen. De twee uiterste masten liggen volgens Google Maps op meer dan een uur rijden van elkaar. Het mysterie is compleet. 

Dat de telefoon is opgepikt door drie masten zou kunnen betekenen dat het ding in beweging is geweest, zei de politie maandagavond op de Noorse televisie. Maar het zou ook zomaar kunnen dat het toestel niet bewoog en toch contact heeft gemaakt met verschillende masten. Na 20 minuten werd er een Duitse simkaart in het toestel geplaatst. 

De politie lijkt nog niet het begin te hebben van een idee over wat Kamphuis overkomen is - of hem überhaupt iets is overkomen. "De feiten passen niet bij elkaar", zegt Ancilla van de Leest, een vriendin van Kamphuis en woordvoerder namens familie en vrienden. 

Kajak

Veel feiten zijn er niet. Dit is wat wel zeker is: Kamphuis checkt op 20 augustus uit bij zijn hotel in de Noorse stad Bodø. Tien dagen later wordt, ruim duizend kilometer zuidelijker, zijn telefoon kort aangezet en begin deze maand wordt in de buurt van Bodø een opvouwbare kajak van hem gevonden. Daar lagen zijn identiteitspapieren in, zei Van de Leest eerder in een andere krant. Nu zegt ze: "De politie heeft me gevraagd niet te veel details meer te geven."

De gevonden kajak op een door de Noorse politie vrijgegeven fotoBeeld EPA

Die kajak roept vragen op bij Van de Leest. "Hij hield niet speciaal van kajakken", zegt ze. "En hij had niemand verteld dat hij een kajak had. Dat is ook apart." Daar komt bij dat het ding, afgaande op de beelden, nogal gammel in elkaar was gezet. "Dat is opvallend, omdat we Arjen zo niet kennen. Hij zou er trots in dragen de kajak goed in elkaar te zetten. Dat is iets dat bij mij blijft rondspoken." De politie is inmiddels gestopt met zoeken in het gebied waar de kano is gevonden. 

Complottheoriën

Door de werkzaamheden van Kamphuis - hij is een expert op het gebied van digitale veiligheid, kent tientallen manieren om de overheid te hacken en helpt journalisten bij het beschermen van data - vliegen de (complot)theorieën het web over. Kamphuis zou zich verstopt hebben op een vrachtschip, een nieuwe identiteit hebben aangenomen of ontvoerd zijn. Hij zou zijn omgeslagen met de kano, uitgegleden, gevallen of verdronken. En is het toeval dat vlakbij Bodø het hoofdkwartier van het Noorse leger en een luchtmachtbasis van de Navo huizen?

De Noorse politie houdt alle opties nog open: Kamphuis kan verongelukt zijn, er kan sprake zijn van een misdrijf of hij heeft zelf van de radar willen verdwijnen. Van de Leest durft er niets over te zeggen: "Er zijn gewoon te weinig feiten, het is allemaal niet helder. Het een sluit het ander ook niet uit. Misschien is het wel een combinatie van de scenario's."

Over de politie heeft Van de Leest eerder op Twitter gezegd dat ze niet blij is met hoe die communiceert over de vermissing. "De meeste informatie die we krijgen, komt in eerste instantie van hardwerkende onderzoeksjournalisten die bovenop deze zaak zitten", schreef ze onder meer. Daarover zegt ze nu: "Ik heb mijn woorden op Twitter zorgvuldig gekozen en daar wil ik het nu even bij laten."

Familie en vrienden overwegen of het zin heeft om af te reizen naar Noorwegen om daar naar hem te zoeken.

Zie ook:

Wat is er gebeurd met cyberexpert Arjen Kamphuis?

De verdwijning van Kamphuis wordt dankzij mysterieuze details en zijn persoonlijkheid razendsnel opgepikt

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden