Alleen maar ellende

Regelmatig roepen artikelen op deze pagina reactie op via de Trouw-website. Vandaag: meningen over de positie van christenen in Marokko (23 januari).

Vrijheden voor de islam in Europa zouden afhankelijk moeten worden gemaakt van vrijheid van godsdienst in islamitische landen. Een dialoog zonder op deze onvrijheden te wijzen is dan ook zinloos. Ergo zelfs misdadig. Andersdenkenden moeten actief worden gesteund in islamitische landen. Veel meer dan nu het geval is.''

r.cognito

Het zou prettig zijn wanneer de Trouw- redactie eens meer nadruk zou leggen op het verschil tussen theorie en praktijk. De dagelijkse praktijk is in het algemeen een stuk redelijker dan op basis van officiële regelgeving of het officiële discours gedacht wordt.

Wetgeving mag vaak eenzijdig zijn, de sociale praktijk, van mensen onderling, is dat in het algemeen niet, of je nu naar Marokko, Egypte, Syrië, Pakistan, of Indonesië kijkt.

pvc

Om de ware aard van de politieke islam te ontdekken, moet je inderdaad kijken hoe het in de zogenaamde islamitische landen eraan toe gaat. Het feit alleen al dat gestreefd wordt naar een homogene islamitische gemeenschap is een teken aan de wand. Al vanaf de Middeleeuwen is de islam een expansionele godsdienst. Het christendom is die primitiviteit gelukkig voorbij.

Ik begrijp dan ook niet die kul, dat de islam een verdraagzame godsdienst is. Ze verdragen je als ze je onder de duim hebben. Gelijkwaardig samenleven, waarbij zij de minderheid zijn, schijnt veel meer problemen op te leveren.

Ik geloof echt dat dit parallel loopt aan de zeer moeizame aanpassing van islamieten als groep in Nederland.

Maar ik durf hier ook te stellen, dat een overheersende groep islamieten in Nederland voor velen hier onderdrukking zou betekenen. Kijk en leer.

Confestatum

Die christenen leren het ook nooit met hun gezeur dat ze elders onderdrukt worden! Het christendom heeft een afschuwelijke staat van dienst waar het gaat om intolerantie tegenover andere geloven of ketterij. Ik ben blij dat die Marokkanen inzien dat je het christendom maar beter buiten de deur kan proberen te houden. Er komt alleen maar ellende van. John Lennon verzuchtte eens 'Imagine there is no religion, all brotherhood of men'.

Darick

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden