Alleen Le Pen zoekt het elders
Het voorstel voor een echte euro- regering van 'Merkozy' gaat volgens de linkse oppositie in Frankrijk lang niet ver genoeg.
Martine Aubry, een van de kandidaten in de Parti Socialiste voor de presidentsverkiezingen van mei 2012, noemt de voorstellen teleurstellend. Vooral omdat Sarkozy en Merkel het nog lang niet over euro-obligaties willen hebben. Een vergissing, meent Aubry, omdat alleen wanneer de landen van de eurozone voortaan hun schulden delen de stabiliteit van de munt gegarandeerd is.
Ook Aubry's concurrent François Hollande voor de voorverkiezingen in oktober in de socialistische partij, gelooft heilig in euro-obligaties, die nadelig zijn voor beter presterende euro-landen. Dat het niet doorgaat is een 'grote stap achteruit'.
Hollande prijst wel het idee om van de ongekozen voorzitter van de Europese Raad een euro-premier te maken.
De socialisten hebben het moeilijk met het voorstel om begrotingsdiscipline in de grondwet op te nemen. Sarkozy probeert al weken de oppositie te dwingen dit plan te steunen en het is lastiger om 'nee' te zeggen nu de president de steun van Merkel heeft.
Het politieke midden reageerde voorzichtiger. De belangrijkste vertegenwoordiger van deze stroming, Jean-Louis Borloo, is blij met de belasting op financiële transacties. Hij hoopt dat daar snel een verbod op 'short selling' en strengere regels voor hedge funds bijkomen.
Eigenlijk zoekt alleen het Front National van Marine Le Pen de oplossing in een heel andere richting. Frankrijk moet uit de euro stappen, omdat de munt 'ons langzaam de nek omdraait', aldus Le Pen. "Sarkozy vlucht in een federaal Europa: dat is slecht voor de democratie en gaat ons veel geld kosten."
undefined