Alleen jury ziet Kuipers onrechtmatig finishen

Ver na de huldiging ontnam de jury Simon Kuipers zijn bronzen medaille op de 1000 meter. „Ik dacht dat schaatsen een sportieve sport was.”

Hij lag in het bubbelbad, nagenietend van zijn succesvolle schaatsweekeinde, toen Jac Orie opbelde. De DSB-coach meldde Simon Kuipers dat de scheidsrechters hem zojuist de bronzen medaille op de 1000 meter hadden ontnomen.

De Spaarndammer (25) wilde het bericht niet geloven. Enkele uren daarvoor had hij bij de wereldbekerwedstrijden in Calgary op eigen kracht Shani Davis verslagen en daarmee de derde plaats veiliggesteld. De Canadese hoofdscheidsrechter Jim McClements had echter tot ieders verbijstering besloten dat de elektronisch geklokte tijd (1.07,42) juist was, ook al passeerde Kuipers feitelijk de finish in 1.07,39. Volgens de Canadees gebeurde dat echter met een schaats die niet op het ijs stond. En dan stopt de tijd volgens de reglementen pas op het moment dat de tweede schaats de lijn ’aantikt’.

Op tv-beelden van de NOS was echter duidelijk te zien dat Kuipers beide schaatsen op het ijs had, toen hij de streep passeerde. De scheidsrechters bekeken diezelfde beelden, maar meenden dat „er niet voldoende bewijs was om de elektronische tijd aan te passen”. „Ik word hier gewoon keihard genaaid”, fulmineerde Kuipers. „Ik dacht dat schaatsen een sportieve sport is. Niet dus.”

In de krappe mobiele regiekamer van de NOS werden de tv-beelden frame voor frame door circa 20 (zijdelings) betrokkenen aanschouwd. Slechts twee kijkers waren er niet van overtuigd dat de DSB-rijder zijn schaats op het ijs had staan. Toevallig waren dat de twee arbiters, McClements en zijn collega Susan Sandvig-Shobe.

Zij meenden dat de discrepantie tussen de fotofinish (waarop te zien is dat Kuipers Davis verslaat) en de elektronische tijd (waar Davis 0,02 seconde rapper zou zijn) werd veroorzaakt door een omhoog gekomen voet. Het is echter aannemelijker dat het nieuwe tijdwaarnemingssysteem van de Olympic Oval niet vlekkeloos functioneerde. Het systeem werkt met een draadloze verbinding en het is goed mogelijk dat de eerste ’pulse’ de computer niet heeft bereikt en dat de tijd pas stopte bij de tweede ’pulse’.

Met die verklaring wilden de starre scheidsrechters geen rekening houden. Ze wuifden het overduidelijke bewijs van de tv-beelden van tafel en ontnamen Kuipers het brons. In de officiële uitslag zijn nu de Amerikaan Shani Davis en de Zuid-Koreaan Kyou-Hyuk Lee samen als derde geklasseerd (1.07,40). Kuipers staat op 0,02 seconde van dat duo op de vijfde plaats.

„Dit is een schande. Die arbiters hebben blijkbaar wat problemen met hun ogen”, reageerde een furieuze coach Orie. „Ieder normaal denkend mens ziet dat Simon met beide voeten op het ijs de streep passeert. Het is fysiologisch niet eens mogelijk om in die positie met je voet van het ijs te gaan. Dan lig je op je linkeroor.”

De Nederlandse schaatsbond heeft inmiddels een officieel protest ingediend bij de internationale schaatsfederatie ISU. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat de bond een beslissing van een scheidsrechter gaat herroepen.

McClements bleef volharden in de juistheid van zijn beslissing, al liet hij wel doorschemeren dat hij met de affaire in de maag zit. „Dit is een bedreiging voor de integriteit van de sport en daarom nemen we deze zaak ook heel serieus. Alle beelden en informatie worden bewaard en nader bekeken door de technische commissie”, sprak de Canadees. „We zijn hier zeker niet gelukkig mee.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden