Alleen Huizinga neemt medaille mee naar huis

PARIJS - Een bronzen medaille voor Mark Huizinga was het enige tastbare resultaat voor Nederland na twee dagen topjudo bij het Super A-toernooi van Parijs. De grote vorm is er kennelijk nog niet helemaal.

Huizinga won de partij om plaats nummer drie van de Brit Cousins. De Nederlander ligt in de klasse tot 90 kg desondanks op schema. Eerder al dit jaar werd de pupil van Chris de Korte derde op een groot evenement in Moskou. Hij voldeed daardoor al twee keer aan de eis van NOC-NSF voor nominatie. Het is vrijwel zeker dat de olympisch kampioen in Athene zijn titel kan verdedigen.

Huizinga slaagde er op de wereldtitelstrijd vorig seizoen niet in zich via een topvijf-klassering rechtstreeks voor de Olympische Spelen te kwalificeren. Een zware knieblessure, opgelopen kort na het EK, verstoorde zijn voorbereiding. Om zeker te zijn van afvaardiging moet hij daarom ook nog eens bij de eerste negen van de (geschoonde) wereldranglijst komen. Gezien zijn puntentotaal is dat geen enkel probleem.

Huizinga was dan ook tevreden. ,,In de halve finale heb ik me laten verrassen door de Fransman Demontfaucon, anders had er nog meer ingezeten. Ik heb de afgelopen weken op de grote evenementen veel ritme opgedaan. Dat had ik nodig, na grote delen van het vorig seizoen te hebben gemist. Ik had hier ook kunnen winnen. Aan de andere kant zijn er in mijn klasse acht die goed genoeg zijn om in Athene goud te winnen. Dan mag je blij zijn dat je er zo tussen staat.''

Edith Bosch, door haar derde plek op het WK in Osaka al zeker van Athene, slaagde er in Parijs niet in haar titel in de klasse tot 70 kg te verdedigen. ,,Daar baal ik van'', zei ze naderhand. ,,Maar fysiek en technisch sta ik er goed voor.''

Veel reden tot klagen had ze daarom ook niet. De eerste twee partijen imponeerde ze, om vervolgens te verliezen van de Franse Abdellatif. Na twee zeges in de herkansing ging ze in de strijd om brons uiteindelijk onderuit tegen de Belgische Jacques.

Bosch, Zwiers en Gravenstijn (niet aanwezig in Parijs) bij de vrouwen en Dennis van der Geest bij de mannen waren al zeker van Athene. Nagenoeg zeker is dat Huizinga er bij komt. Guillaume Elmont, zaterdag vijfde in de -81 (goed voor een olympische nominatie), heeft nog een aardige kans. Moeilijk wordt het, bij mannen en vrouwen, in de lichtere klassen.

Tegenvaller was Elco van der Geest, in Moskou nog goed voor brons. Hij verloor al zijn eerste partij en kon zijn positie op de wereldranglijst niet verbeteren. Toch kan olympische deelname Elco van der Geest gezien zijn recente prestaties ook nauwelijks ontgaan. Broer Dennis voelde zich niet geheel fit en kwam bij de zwaargewichten niet in actie.

Bij de zwaarste vrouwen kwam Harteveld niet verder dan twee moeizame zeges, maar door haar goede klassering op de ranking blijft Athene in zicht. Harteveld moet echter nog wel een toppositie op een zwaar toernooi bewerkstelligen om genomineerd te worden. Een nominatie in Parijs was er wel voor de vijfde plaats van lichtgewicht Nynke Klopstra, maar zij moet zich op de wereldranglijst nog flink verbeteren om voor afvaardiging in aanmerking te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden