Alleen het vergassen van ganzen is effectief

Het regelmatig vangen en vergassen van grote groepen ruiende grauwe ganzen is de enige manier om het aantal overzomerende exemplaren te verkleinen. Het lek prikken van eieren of afschot remt hoogstens de groei van het aantal. Dat concludeert het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra na drie jaar onderzoek op Texel. Het is voor het eerst dat de verschillende 'ganzenmaatregelen' in de praktijk zijn getoetst.

Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten op Texel willen het aantal overzomerende grauwe ganzen verkleinen, omdat ze schade aanrichten aan landbouwgrond en natuur. In 2008 werden al 4600 ganzen vergast, tegen een storm van protesten in. Daarop verzochten de natuurorganisaties Alterra om onderzoek te doen.

Voor het onderzoek werden de drie methoden om de ganzenstand te verkleinen - vergassen van ruiende dieren, afschot en eieren prikken - met elkaar vergeleken. Daartoe werden , werden van 2009 tot en met 2011 onder meer het aantal geprikte eieren, geschoten ganzen, kuikens en totaal aantal ganzen op Texel geteld; die cijfers werden vergeleken met historische gegevens. Bovendien voorzag onderzoeker David Kleijn vierhonderd ganzen van een halsbandring.

De conclusies zijn duidelijk. Omdat nooit alle nesten worden gevonden, kan eieren prikken hoogstens de groei van de populatie aftoppen. Ook schieten helpt niet. De laatste jaren is ongeveer twee keer het aantal ganzen geschoten dat op Texel broedt. toch groeide de populatie op Texel gewoon door. "Vermoedelijk omdat vooral ganzen die elders broeden worden geschoten", aldus Kleijn. "Volwassen ganzen die niet broeden of waarvan de legsels verloren gaan, gaan zwerven. Ganzen van elders komen naar Texel. De jagers schieten dus vreemde dieren."

Het enige wat de populatie ganzen verkleint, is het bijeendrijven, vangen en vergassen van ruiende dieren, die dan nauwelijks kunnen vliegen. Volwassen dieren trekken daarom kort na de broedtijd met hun nog niet vliegvlugge jongen het moeras in. "In 2008 zagen we na de vergassing een enorme dip in het aantal ganzen. De jaren daarna nooit meer. Na 2008 is nooit meer vergast." Vergassen kan wel effectief worden gecombineerd met doorprikken van eieren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden