Alleen het pluimvee loopt onbespied rond

Producent John de Mol is teleurgesteld. Afschuwelijk, hoe er de laatste maanden is geschreven en gepraat over 'Big Brother', zijn jongste geesteskind. ,,Op een dag hoorde ik op de radio vijf zogenaamde experts met grote stelligheid praten over het programma. Zonder dat ze precies wisten hoe of wat.''

Toch begrijpt De Mol wel waar die kritiek vandaan komt. Zo'n afvalrace met negen kandidaten, honderd dagen achter slot en grendel, opgesloten in een paar veredelde bouwketen in de polder bij Almere: dat is niet niets. Overal en altijd bespied en afgeluisterd door 25 camera's en 54 microfoons. Zelfs op het toilet hangt een vingercamera, bekend van Margreet Dolman. Maar daar staat dan wel een hoofdprijs van een kwart miljoen tegenover. ,,We hebben alles goed voorbereid. Meer dan honderd mensen hebben eraan meegewerkt, uit allerlei disciplines'', zegt De Mol.

Zo zijn voor het programma, dat op 16 september bij Veronica begint, vier psychologen aangetrokken, meldt Hummie van den Tonnekreek, hoofdredacteur van 'Big Brother'. Jammer dat juist zij ontbraken, gisteren bij de perspresentatie van de bouwketen in de polder van Almere. Een kwestie van beroepsethiek, verklaart de voormalige roddelkoningin. ,,Ik had ze hier maar wát graag bij gehad. Maar hun beroepscode verbiedt hen te praten over mensen die zij begeleiden. En ik haal het dan niet in mijn hoofd, en dat is een fatsoenlijk hoofd, om die code te negeren.''

Natuurlijk, ook voor haar zijn kijkcijfers belangrijk. Maar niet ten koste van alles. Doordraaien onder het toeziend oog van geheel Nederland? Nee, dat mag niet. De kandidaten zijn dus van tevoren uitvoerig getest. Probleemgevallen zijn afgevallen, 'leiderstypes' en 'volgers' bleven over. De ideale mix voor een sappig programma. Van den Tonnekreek: ,,Mocht het desondanks toch iemand te veel worden, dan kunnen wij in overleg met arts of psycholoog besluiten die persoon uit het huis te halen.''

Maar wat nu als een deelnemer na afloop van het project in psychische nood raakt of werkloos wordt, omdat de werkgever hem of haar na de tv-uitzendingen niet terug wil hebben?

Paul Römer, gedelegeerd producent van 'Big Brother' is daar helder over. ,,Na afloop van het project is de relatie tussen deelnemers en ons beëindigd. Dat is in het contract zo geregeld.'' Maar John de Mol en Veronica zijn niet de beroerdsten. ,,Ons psychologenteam zal hen terugbegeleiden naar hun huis, hun baan.'' Aan alles komt echter een einde. Want, redeneert Römer, zijn bedrijf is toch ook niet verantwoordelijk voor de privé-ellende van kandidaten van de 'Honeymoon Quiz'?

John de Mol heeft er wel vertrouwen in. ,,De komende twee maanden komen er 53 programmadirecteuren uit het buitenland kijken'', zegt hij trots. ,,Natuurlijk, ze zijn afwachtend. Maar wel geïnteresseerd.'' Die investering van ruim 12 miljoen gulden verdient zichzelf dus wel terug.

Dat bedrag is vooral gaan zitten in de grote studio van het 'Big Brother'-huis. Vanuit die studio worden alle bewegingen in het huis nauwkeurig gevolgd. Er staan 25 monitoren, die dag en nacht door de crew worden bekeken. De ruimten zijn van airconditioning voorzien. Hier worden niet alleen de uitzendingen van 'Big Brother' gemonteerd, hier staat ook de grote Internet-computer, die de kijkers altijd en overal de mogelijkheid tot gluren biedt.

Heel anders ziet het huis zelf er uit. Dat mocht duidelijk niet veel kosten. Troosteloos Ikea-interieurtje, sfeerloos projecttapijt op de grond. Postertje zus, postertje zo. En overal spiegels, met daarachter de camera's. Twee slaapkamers met vier bedden, bewaakt door infrarood-camera's. Römer: ,,We beginnen met negen deelnemers. Dus een week lang moet iemand op een stretcher slapen. Na die week hebben we genoeg bedden, want dan is de eerste kandidaat al afgevallen.'' Ook de tuin biedt weinig vreugde. Steriel grasveldje, wat groenteveldjes (de bewoners moeten hun eigen maaltijd kweken) en een schutting. Zo hoog dat je alleen maar de lucht kunt bewonderen. Het enige wat nog een beetje leuk oogt zijn die vijf kippen met die ene haan. De beesten vermaken zich. Maar ja, in hun hok hangen dan ook geen camera's.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden