Alleen harde regels helpen vrouwen

JESSICA DE JONG | JOURNALIST

De Eerste Kamer heeft gisteren toegestemd met de invoering van een vrouwenquotum in de raden van bestuur en raden van commissarissen van bedrijven. Verplicht wordt er niets. Bedrijven die hun doelen niet halen, krijgen geen straf opgelegd. Hooguit moeten ze uitleggen waarom het niet is gelukt.

De kans is groot dat het ook met de nieuwe wet weer bij mooie woorden blijft. Eerdere initiatieven, waaronder het Charter Talent naar de Top, hebben aangetoond dat bedrijven nauwelijks gevoelig zijn voor de vrijblijvende aanpak.

Talent naar de Top maakte vorige week de weinig hoopvolle resultaten bekend. Ook daar beloofden bedrijven concrete doelen te stellen en verantwoording af te leggen. Maar vervolgens wil de speciale 'monitoringscommissie' van Talent naar de Top niet bekendmaken welke bedrijven gefaald hebben. Dan zouden bedrijven maar afhaken. Onder de bedrijven die het Charter ondertekenden, zaten vooral veel overheden, non-profitorganisaties en kleine adviesbureaus. De grote Nederlandse bedrijven negeren het Charter.

Als er iets blijkt uit het diversiteitsbeleid van de afgelopen tien jaar, is dat alleen sturing van bovenaf het aantal topvrouwen kan vergroten. Het vrouwenvraagstuk leeft echter niet echt in de top van het bedrijfsleven.

Eerder mislukte ook al het alom bejubelde 'Ambassadeursnetwerk', dat tussen 2003 en 2007 topbazen moest motiveren zich in te zetten voor de vrouwenzaak. Bij niet één van de deelnemende bedrijven heeft ooit een vrouw aan de top gestaan.

Alleen maatregelen om het aanbod en de zichtbaarheid van vrouwen te vergroten, zijn bewezen effectief. Zoals gericht vragen aan vrouwen om te solliciteren. Of voorkeursbeleid. Of een vacature reserveren voor vrouwen. Topmannen hebben een stok achter de deur nodig.

Jessica de Jong schreef 'Vrouwen zijn gelijk aan mannen behalve in de directiekamer', uitgeverij Conserve.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden