Alleen GroenLinks wil XTC legaal

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - GroenLinks blijft pleiten voor legalisering van XTC. Het gebruik van de harddrug is niet gevaarlijk, verklaarde GroenLinks-woordvoerster Singh Varma gisteren. Met die 'naïeve opstelling' haalde ze zich de hoon van collega's in de Tweede Kamer op de hals.

De woordvoerders van alle andere partijen waren bijzonder benieuwd wat Singh Varma zou gaan zeggen over houseparties en het gebruik van XTC. Haar partij, GroenLinks, organiseerde tijdens de verkiezingscampagne een houseparty en kon niet voorkomen dat daar volop werd gedeald in de harddrug. Het gebruik van XTC, zeker in combinatie met verblijf in volle warme zalen, kan grote risico's voor de gezondheid hebben.

De Tweede Kamer debatteerde gistermiddag met minister Borst-Eilers (volksgezondheid, welzijn en sport) over de gezondheidsrisico's van XTC. Aanleiding tot het debat was een brief van oud-minister D'Ancona over XTC, waarin nog weinig maatregelen tegen XTC worden aangekondigd. Die brief is inmiddels gedateerd, zo gaf Borst-Eilers toe. Sinds juni is meer bekend geworden over de gevaren van XTC en is de dood van enkele jonge bezoekers van houseparties in verband gebracht met het slikken van XTC.

CDA, VVD, SGP, RPF en GPV pleitten daarom gisteren voor een harde aanpak. XTC is volgens de Opiumwet een harddrug en moet dat blijven, vinden zij. Dat betekent dat de handel in XTC verboden is en dat justitie dealers actief opspoort en vervolgt. Het gebruik van de drug gedogen, zoals nu hier en daar op houseparties gebeurt, is voor deze fracties uit den boze.

“De politiek moet een duidelijke, krachtige opstelling kiezen. XTC is gevaarlijk voor de gezondheid, zelfs levensbedreigend. Dat signaal moeten we jongeren onomwonden geven”, aldus GPV'er Schutte. “Bikkelhard bestrijden van de handel, het gebruik krachtig terugdringen”, vond Dees (VVD).

Ook PvdA en D66 zijn niet voor legalisering. D66'er Van Boxtel: “We moeten niet de illusie hebben dat we het gebruik van XTC via het strafrecht kunnen uitbannen, maar nu wij de gezondheidsrisico's beter kennen pleiten wij niet meer voor legalisering”. Vooral de handel in en het gebruik van zogenaamde 'vervuilde' XTC (pillen die niet puur uit XTC-chemicalieën bestaan) moet bij voorrang worden aangepakt, benadrukte Dijksman (PvdA). Met die slechte pillen zal het snel afgelopen zijn als XTC wordt gelegaliseerd, betoogde Singh Varma van GroenLinks.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden