Alleen geld voor topsport met meerwaarde

null Beeld ANP
Beeld ANP

Minister Edith Schippers (Sport) wil alleen geld steken in topsportevenementen als deze wedstrijden een economische of maatschappelijke impuls geven. Het bedrijfsleven moet er profijt van kunnen hebben en rond het topsportevenement zouden initiatieven van de grond moeten komen die mensen aanzetten om te gaan bewegen en sporten.

Dat zei Schippers vandaag tijdens een bezoek aan de FBK Games in Hengelo, waar ze voor de wedstrijd activiteiten bezocht die zich rond het stadion afspeelden. Dan ging het om demonstratiewedstrijden, clinics en een 'running wall', waarbij bezoekers aan een sprintwedstrijd konden meedoen met een virtuele topatleet.

Volgens Schippers kan topsport bezoekers en mensen die in de buurt van een evenement wonen, wel in beweging brengen, maar gebeurt dit niet automatisch. Daarom moeten ze een handje worden geholpen door activiteiten rond een topwedstrijd of -toernooi. Recreatieve voorzieningen zijn ook goed voor het plaatselijke bedrijfsleven. Topsport kan ook een podium bieden om Nederlandse producten in de etalage te zetten.

Daarom worden de voordelen die een toptoernooi aan bedrijfsleven en de sportende burger kan bieden, een voorwaarde om in aanmerking te komen voor subsidie van het Rijk, zegt Schippers. 'Topsport heeft zo veel in zich dat het zonde zou zijn, ook van het belastinggeld, om alleen te focussen op de topprestaties op het veld of de sintelbaan.' Haar gaat het er ook om wat er rond de wedstrijd kan gebeuren. 'Het laatste fluitsignaal in het stadion markeert wat mij betreft alleen het einde van de wedstrijd. De sport en de sportbedrijvigheid gaan gewoon door.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden