Alleen fusies kunnen clubvoetbal redden

Sterke concurrentie kan het Nederlandse clubvoetbal er weer bovenop helpen, denkt Jeroen Snepvangers. Daartoe zullen de clubs hun krachten tot het uiterste moeten bundelen.

JEROEN SNEPVANGERSMASTER STUDENT STRATEGIC MANAGEMENT en TILBURG UNIVERSITY

Nu de Nederlandse clubs wederom collectief internationaal hebben gefaald, wordt het tijd voor échte maatregelen. Waar Nederlandse ploegen twintig jaar geleden een prominente plaats afdwongen, zijn ze nu gedegradeerd tot het lachertje van het internationale topvoetbal.

Tot 1997 zorgden wij als voetballand voor meerdere afgevaardigden bij de laatste acht in de Champions League. Daarna is het gestaag weggezakt, van laatste zestien tot aan al uitgeschakeld worden in de voorrondes.

Welke internationale club vreest er nu nog bij het horen van een Nederlandse clubnaam? De kampioen van de Eredivisie wordt vaak neerbuigend 'kampioen van de armoede' genoemd, waarmee impliciet wordt bevestigd dat er geen serieuze concurrentie is in de hoogste divisie van het Nederlands voetbal. Sterke concurrentie haalt het beste bij de gehele club als organisatie naar boven.

undefined

Van Persie

Er zijn enkele initiatieven geweest om het tij te keren. Let vooral op de stijging van de intensiviteit van de samenwerkingsverbanden. Waar zouden Robin van Persie en Jordy Clasie nu staan, als er geen samenwerkingscontract tussen Excelsior en Feyenoord zou zijn geweest? Waar zou Vitesse nu staan als er niet structureel spelers van topclub Chelsea zouden komen? Waar zou FC Limburg nu hebben gestaan als in 2009 was besloten om de fusie wél door te laten gaan?

Meer recent zijn er hele coöperaties begonnen: in mei hebben PSV, Willem II, Helmond Sport, VVV-Venlo, NAC-Breda, NEC en Wilrijk Beerschot de krachten voor de opleiding van jeugdspelers gebundeld. Geweldige initiatieven.

undefined

Fuseren

De oplossing zit hem in het versterken van deze samenwerkingsverbanden, het definitief bundelen van de krachten: fuseren. Willen we als voetballand weer terug naar de wereldtop, dan zijn we genoodzaakt deze stijgende lijn in intensiviteit van samenwerkingsverbanden aan te houden. Grotere, sterkere en economisch capabelere clubs ontwikkelen is de methode. De Nederlandse voetbalmarkt bestaat te veel uit kleine regionale clubs. In Noord-Brabant bijvoorbeeld zitten maar liefst acht professionele voetbalclubs.

Ter illustratie neem ik Málaga FC. Deze club is in 1994 ontstaan uit een fusie tussen twee kleine regionale clubs. Club Deportive Málaga en Atletico Málagueño kozen ervoor om de krachten te bundelen, waardoor er één grote club ontstond die veel sterker was en betere sportieve prestaties kon neerzetten.

Deze twee clubs konden afzonderlijk slechts dromen van het actief meespelen om het Europees voetbal; ze hebben hun positie in de voetbalmarkt aanzienlijk verbeterd. En daar gaat het toch om bij topsport, het optimaliseren van je mogelijkheden?

undefined

Ongekende perspectieven

Daarbij is het financieel zeer voordelig gebleken om te fuseren. Door de fusie wordt de afzetmarkt veel groter, met het aangename gevolg dat de verkoop van de merchandise exponentieel zal stijgen. Ook zullen bedrijven bereid zijn meer sponsorgeld te betalen. Interne faciliteiten kunnen worden gebundeld, wat resulteert in aanzienlijke kostenbesparingen. Denk aan het bouwen van slechts één enorm stadion met de kennis en ervaring van alleen het beste personeel. Dit zal resulteren in ongekende toekomstperspectieven.

1+1 = 3. Voeg clubs samen, groei als een grotere voetbalorganisatie en bereik zowel sportief als financieel prestaties waar je van tevoren nooit van hebt durven dromen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden