Alleen Esajas kan geslagen hebben

ZEIST (ANP) - Als een Feyenoorder een klap heeft uitgedeeld op 29 juli tijdens de uit de hand gelopen vriendschappelijke wedstrijd tegen een Helderse selectie, dan is het Esajas geweest.

De reservespeler heeft zowel bij de tuchtcommissie als de politie toegegeven tijdens het veelbesproken incident in de kluwen van spelers slaande bewegingen te hebben gemaakt, maar herinnert zich niet of hij mogelijk een tegenstander heeft geraakt. “Van Gobbel is het niet geweest”, heeft Esajas onder meer tijdens de verhoren gezegd.

Die verklaring werd gisteravond in Zeist door de raadsman van Ulrich van Gobbel, mr. Hans Mentink, afgegeven. De verdediger werd door de tuchtcommissie van de KNVB gehoord naar aanleiding van de al ruim twee maanden voortslepende Helderse affaire. De international werd door de rechtsprekende heren, onder voorzitterschap van mr. Woolderik, twee vergrijpen ten laste gelegd: Het trappen van, dan wel naar een tegenstander en het slaan van een tegenstander ten gevolge waarvan de tegenspeler ernstig letsel opliep. In dit geval aanvoerder Schouten, wiens kaak werd gebroken door een Feyenoorder.

Slechts Igor Beuker en Dennis IJsendoorn van de Helderse selectie hebben tegenover de tuchtcommissie schriftelijk en mondeling getuigd dat Van Gobbel Schouten heeft geslagen. Uit de overige verklaringen is alleen duidelijk geworden, dat de Feyenoorder een trappende beweging heeft gemaakt in de richting van de spelers Van Veen en IJsendoorn, nadat Henk Fraser Beuker in het gezicht had gespuugd. Fraser is intussen voor het vergrijp vier wedstrijden geschorst.

Van Gobbel oordeelde dat de term karatetrap, zoals in de aanklacht van de tuchtcommissie stond, zwaar overdreven was. “Ik heb een trappende beweging gemaakt om me te verdedigen”, verweerde de snelle verdediger zich. “Ik had niet de intentie iemand te raken, ik was bang en heb onbewust geschopt. Ik wilde Fraser helpen.”

“Ik ben het een beetje zat, deze affaire. Ben kwaad, word al ruim twee maanden vals beschuldigd. Ik heb al twee keer verklaard dat ik niet heb geslagen”, verloor een getergde Van Gobbel voor de tuchtcommissie even zijn kalmte. “De Goey heeft me vastgehouden, ik stond zeker op drie vier meter van het gebeuren. Waar Esajas was, weet ik niet.” De verhoorde Feyenoorders Fraser, Scholten en De Goey hebben allen verklaard dat Van Gobbel niet heeft geslagen.

Grensrechter Brandjes sprak wel van een karatetrap. Hij zag een been op ooghoogte “voorbijvliegen”, op meer dan anderhalve meter. Hij wist niet wie het was, evenmin wie geslagen had. “Het was niet dezelfde speler”, luidde de verklaring van de grensrechter. “Hij had een ringetje in zijn linkeroor”. Van Gobbel draagt twee ringetjes.

Een journalist van Radio Noordholland, Arie Mol, legde wat het uitdelen van de klap betreft een ontlastende verklaring af voor Van Gobbel. Hij had een dag na de wedstrijd de videobeelden gezien van de zelden op een waarheid betrapte Alkmaarse postbode en cameraman Herman Ackermann. Hij beweerde dat Van Gobbel niet heeft geslagen, maar wel naar twee tegenstanders heeft getrapt. Van Gobbel stond volgens de getuige op het moment dat Schouten tegen de grond ging op drie, vier meter afstand.

Aan het einde van de bijna twee uur durende zitting, die nog steeds weinig helderheid verschafte, pleitte Van Gobbels raadsman Mentink voor algehele vrijspraak van zijn client. “Op de eerste plaats voor de klap en ook voor de trappende beweging, want hij is de afgelopen maanden al genoeg gestraft door de vooroordelen van justitie, politie en de daaruit voortvloeiende publicaties in de media. Ik verwacht dat de tuchtcommissie de moeilijke tijd die hij doormaakt, laat meewegen in het vonnis,” pleitte Mentink.

Hij betichtte justitie van onbalans. Hij noemde het onderzoek uit de hand gelopen, omdat acht spelers van de Helderse Selectie zijn gehoord en aanvankelijk alleen Van Gobbel van Feyenoord. “Van Gobbel is ten onrechte nagewezen, daarom verzoek ik de tuchtcommissie dringend daarmee rekening te houden.” De tuchtcommissie van de KNVB doet vandaag uitspraak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden