Alleen een meizomer?

Typerend voor de Hondsdagen zijn zware (donder)buien die in een klamme atmosfeer tot ontwikkeling komen. Een dergelijke situatie deed zich gisteren voor. Met name ten noorden van de lijn Amsterdam-Nijmegen vierden stortbuien hoogtij en in Friesland was er sprake van kleinschalige hoosontwikkeling.

JAN VISSER

Tussen Harlingen en Vlieland werd een waterhoos gesignaleerd van naar schatting 50 meter breedte. De Friezen kregen, voorzover bekend, ook het meeste hemelwater voor de kiezen. Volgens de Friese weerman Piet Paulusma viel er in Surhuisterveen 38 en in Metslawier bij Dokkum 28 mm. Verder in Rutten, Noordoostpolder 30 en in Nunspeet 20 mm in 20 minuten (het water stond in enkele straten een decimeter hoog) en 's ochtends in het Noord-Hollandse Hensbroek 14 en in De Rijp 13 mm.

In de rest van het land was de neerslagactiviteit veel kleiner. De zon liet zich aanvankelijk het meest zien in de noordelijkste regio's. In Nieuw Beerta werd daardoor nog een maximumtemperatuur van 21,5' bereikt. Eindhoven deed het thermisch ook verre van slecht met 22,6'.

Vandaag is het de beurt aan een nieuwe storing en dat betekent opnieuw een aantal buien, die deels tot een regengebied samenklonteren. In de loop van de middag of avond wordt de bewolking dikker en nemen in het hele land de regenkansen toe. Oorzaak is een randstoring die over het zuiden van de Britse eilanden dichterbij komt. De wind waait uit zuid tot zuidwestelijke richting en kan aan de kust tijdelijk vrij krachtig of krachtig zijn. De temperaturen lopen op tot 18-20'.

Morgen, hoofdzakelijk in de ochtend, en op vrijdag vallen er enkele buien en aan de kust waait het krachtig, in het Waddengebied enige tijd hard uit het zuidwesten. De temperaturen blijven bij maximaal 19-20' steken.

In het weekeinde wordt de buiigheid enigszins onderdrukt door een uitloper van het hogedrukgebied bij de Azoren. De weersverbetering is echter van korte duur. Begin volgende week dringen alweer nieuwe uitlopers van Atlantische storingen tot het Noordzeegebied door. Kortom, ook met augustus op de kalender wil het maar niet vlotten met de zomer van 1998. Wellicht moeten we later, halverwege september, de conclusie trekken dat de zomer van 1998 viel in mei. Toen was het immers geruime tijd weergaloos zomerweer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden