Alleen een beetje somber, dan niet naar de psychiater

CVZ: Vaker verwijzen naar lichte hulp

ANALYSE | EDWIN KREULEN

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) pepert het de Nederlander deze week opnieuw in: wie alleen ongelukkig is, krijgt zijn behandeling door de psychiater niet vergoed.

In een deze week uitgelekt concept-rapport herhaalt het CVZ, dat het kabinet adviseert over het basispakket in de ziektekostenverzekering, zijn standpunt van vorig jaar: alleen de behandeling van psychische ziekte, ofwel een stoornis, moet worden vergoed uit dat basispakket. Wie 'alleen' psychische klachten heeft, krijgt die vergoeding niet. Wie bijvoorbeeld in een depressie schiet na een echtscheiding kan nog wel op hulp rekenen, maar het enkele feit van de scheiding voldoet niet meer. Een paar gesprekken bij de huisarts of bij de praktijkondersteuner-ggz die steeds meer huisartsen in dienst hebben, moeten genoeg zijn. De huisarts kan ook doorverwijzen naar online-zelfhulptherapieën.

Daarnaast houdt het CVZ vast aan het standpunt dat behandeling van ziektes met een lichamelijke oorzaak, zoals dementie, niet standaard onder de ggz valt. Alleen als acute psychiatrische hulp nodig is, moet dit wel kunnen. Voor een aantal kleine patiëntengroepen, zoals mensen met Gilles de la Tourette, adviseert het college psychiatrische behandeling te vergoeden voor maximaal een jaar. Werkt dit niet, dan moet de huisarts vaker dan nu eerst doorverwijzen naar goedkope, lichte psychologische hulp. Als het aan het CVZ ligt, verliezen psychiaters op die manier een vijfde van hun klantenkring aan de - goedkopere - eerstelijnspsycholoog om de hoek. Vanuit de psychiatrie wordt er al langer op gewezen dat het onderscheid tussen ziekte en 'klachten' niet zo duidelijk te maken is. Bovendien, wie lang rondloopt met klachten, loopt kans alsnog een stoornis te ontwikkelen - en zo stijgen de zorgkosten juist. Bij een ziekte als dementie moet je de psychiater bijvoorbeeld niet uit het oog verliezen, voegde een groep hoogleraren deze week daaraan toe in een kritische brief aan het CVZ.

We brengen in dit concept alleen maar in kaart wat de bestaande regels voor het basispakket zijn, zo wilde een woordvoerder van het college eerder deze week de onrust sussen. Toch gaat het adviesorgaan met de beperking van de duur van sommige behandelingen en van vergoeding bij lichamelijke ziekten nog een stapje verder in de richting die het vorig jaar al insloeg. Het college gaat nog in gesprek met de ggz en wil de uitkomst daarvan nog verwerken in de eindversie die aan minister Schippers wordt voorgelegd. Hoe het grote grijze gebied tussen duidelijke stoornis en vage klachten dan moet worden bestreden, daarop geeft het conceptrapport in elk geval nog geen antwoord.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden