Alleen debutanten geven zielloos Oranje enige kleur

FARO - Portugal is eerder een gemis op de komende EKeindronde in Zweden, dan het Nederlands elftal de favoriet voor nieuw goud. De jonge Portugezen hadden gisteravond bij het eindsignaal een ploeg op het veld staan die gemiddeld 21 jaar jong was. Dat vormde allerminst een beletsel om Oranje met 20 in het natte gras te laten bijten.

Voor het team van Rinus Michels en Dick Advocaat was aan de Algarve maar bitter weinig eer weggelegd. De oudjes mochten beginnen en bakten er weinig van. In de tweede helft kwam er vers bloed en ging het wat beter, maar in beide helften kreeg Oranje een goal tegen en nul voor. Toch was er met de debutanten nog wel sprake van enig elan. Op de linkervleugel bewees Gaston Taument zijn veelzijdigheid. Het grote talent van Feyenoord zocht tenminste af en toe het duel met de oude Joao Pinto I. Tauments voorganger Witschge had zich in de hem toegemeten eerste 45 minuten in hoofdzaak beperkt tot een enkele priouette. De man die eind vorig jaar in de Kuip het slot van de poort naar Zweden haalde, moet langzamerhand toch gaan vrezen voor zijn plaats in de nationale ploeg. In korte tijd heeft hij achttien interlands bij elkaar gespeeld, doch zelden overtuigd. Michels wekt de indruk dat het wat hem betreft al goed is zo lang zijn spelers zich houden aan hun taak en opdracht, maar enige inventiviteit mag op internationaal niveau toch wel worden verwacht. In dat kader lijkt men meer te hebben aan een gemotiveerde en doelgerichte nieuweling als Taument dan aan Witschge.

Meer bezieling

Ook de na rust ingevallen Eric Viscaal, de tweede debutant, deed het niet onaardig. Hij toonde in ieder geval meer bezieling dan de man wiens plaats hij innam, Bergkamp. Taument en Viscaal stonden vroeg in de tweede helft ook aan de basis van de enige kans die het Nederlands elftal kreeg. Winter had de bal van dichtbij voor het inschieten, maar deed weer denken aan de WKmatch in Milaan, toen hij zelfs drie kansen miste. De derde veldspeler die meteen na de pauze uit het trainingspak mocht, Peter Bosz, deed het naar behoren. Hij werkte hard en had zichtbaar zin in zijn tweede interland. Stanley Menzo liet zich tien minuten voor tijd verrassen door een kogel in de korte hoek van Brito, maar zorgde er verder voor dat het geen 4-0 werd. De laatste van de zestien, Henk Fraser, mocht alleen het slotkwartiertje mee doen als vervanger van Blind en kon dus niet worden beoordeeld.

De ouwe hap zag in de eerste helft niet een keer kans een aardige aanval op te zetten, laat staan een kansje te forceren. Kieft en Bergkamp stonden op een eiland en hadden het bovendien verre van eenvoudig tegen respectievelijk Helder en Leal. De twee mandekkers werden in het centrum nog in de rug gedekt door een libero, Peixe. Met Joao Pinto I en Paulo Torres ook nog eens op de vleugels tegen Witsche en Van 't Schip zat de zaak potdicht; temeer omdat geen Oranje-klant voor de pauze in staat was op basis van een sterke individuele actie voor een opening te zorgen. Bij de Portugezen hoefde doelman Vitor Baia nauwelijks in beweging te komen. De sluitpost van FC Porto is in zijn competitie overigens aan een hoogst opvallend seizoen bezig. In 23 competitieronden heeft nog maar drie tegengoals te incasseren gekregen.

Defensieve stellingen

Voor de vrijwel lege tribunes van het Sao Luis-stadionnetje opereerde Portugal vanuit de defensieve stellingen, maar wel met de bedoeling zo vaak mogelijk er tussenuit te knijpen. Dat gebeurde regelmatig. Het uitstekende balgevoel stelde de jonge ploeg (bij de aftrap gemiddeld 22 jaar, tegen Nederlasnd 28 en een half) in staat snel combinerend te counteren. Op het gebied van snelheid moest een Nederlander het nogal eens afleggen. Erwin Koeman leek dat noodlottig te worden, toen hij er door de dwerg Rui Barros werd uitgelopen. Van Breukelen kon bij die actie nog op het nippertje een tweede goal voorkomen.

Het eerste doelpunt was al in de derde minuut een feit. Bij een corner van Paulo Torres was er niemand om met de inkomende Oceano mee te springen. Bij zijn schampende stoot met het hoofd vloog de bal kansloos voor Van Breukelen in de verre hoek. Winter was de opponent van de Kaapverdiaan, maar net als afgelopen zondag bij Ajax-PSV (rake kopbal van Stefan Pettersson) stond iedereen elkaar verwijtend aan te kijken. Oceano had halverwege de tweede helft ook een tweede keer kunnen scoren. Na een blunder van Ronald Koeman werd de sterke middenvelder van Real Sociedad door Rui Barros vrij voor Van Breukelen gezet. Even tevoren was Oceano echter in een duel met Winter geblesseerd geraakt. Hij had niet meer de macht uit te halen en zelfs niet de bal af te spelen aan de meegekomen Domingos. Het was de laatste actie van Oceano, die daarna door Paulinho werd vervangen.

Oranje zat in die eerste helft intussen aardig in de buurt van een wanprestatie en mocht niet klagen dat bij een nieuwe hoekschop een aangeraakte bal van Domingos op de lat ketste. De Portugezen waren heer en meester en moeten nog eens met spijt hebben terug gedacht aan hun tweede plaats in het EK-kwalificatietoernooi.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden