Utrecht

Alleen de krant krijgen met een Ja/Ja-sticker op de deur? Dat is in strijd met persvrijheid

Een Ja-Ja-sticker op een brievenbus.Beeld ANP

In Utrecht mogen sinds januari ongeadresseerde reclame en huis-aan-huiskrant Stadsblad Utrecht alleen worden bezorgd als de Ja/Ja-sticker op de brievenbus is geplakt. Daar haalt het gerechtshof in Arnhem nu een streep door.

Utrecht voerde dit beleid in uit milieu-overwegingen om zo papier te besparen. De gratis stadskranten vallen hierdoor echter in een gat. Daarom spande de uitgever van het Stadsblad Utrecht een bodemprocedure aan over persvrijheid.

Huis-aan-huisbladen uit andere steden hebben in januari een brandbrief gestuurd aan minister Arie Slob (media) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Ze vrezen dat meer gemeenten het Utrechtse voorbeeld gaan volgen en dat dat ‘de doodsteek voor de onafhankelijke lokale journalistiek’ wordt. Volgens hun branchevereniging scheert Utrecht reclamefolders en huis-aan-huiskranten over één kam.

De rechtbank gaf in het kort geding in eerste instantie de gemeente gelijk, maar het hof oordeelt in hoger beroep dus anders. Volgens het gerechtshof kan straks de uitspraak in de bodemprocedure zijn dat het Ja/Ja-systeem inderdaad in strijd is met de persvrijheid zoals die is vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het Stadsblad had een kort geding aangespannen, omdat het vindt dat er eerst een uitspraak moet zijn gedaan in de bodemprocedure die de uitgever bij de rechtbank in Utrecht begon.

De gemeente Utrecht mag nu voorlopig haar bewoners niet verplichten een Ja/Ja-sticker op hun brievenbus te plakken om het plaatselijke huis-aan-huisblad te ontvangen. De uitspraak in de bodemprocedure moet nog volgen. Ondertussen treedt het oude systeem weer in werking, waarbij het reclamedrukwerk en de gratis stadskrant niet worden bezorgd op adressen met een Nee/Nee-sticker. 

Lees ook: 

Huis-aan-huiskranten luiden de noodklok om milieubeleid

Huis-aan-huiskranten luiden de noodklok enhebben een brandbrief gestuurd naar minister Arie Slob (Media) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Alleen met ‘ja-ja-sticker’ krijgt Amsterdammer straks nog reclamefolders

Amsterdam pakt de papierberg van reclamedrukwerk aan met een ja-ja-sticker. Goede kans dat andere gemeenten volgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden