Alleen coalitie wil elektronische enkelband

De oppositie is nog niet overtuigd van het plan of ronduit tegen.Beeld anp

De coalitiepartijen VVD en PvdA scharen zich vooralsnog als enige achter de plannen om gedetineerden in de tweede helft van hun straf met een elektronische enkelband naar huis te laten gaan. De oppositie is nog niet overtuigd of ronduit tegen. Dat bleek vandaag tijdens de tweede termijn van de behandeling van het wetsvoorstel van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie.

Het is nog de vraag of de Eerste Kamer zich ook in het voorstel kan vinden. De coalitie heeft daar, anders dan in de Tweede Kamer, geen meerderheid.

De PvdA is positief over het voorstel en heeft er vertrouwen in dat de invoering van een enkelband bijdraagt aan de resocialisatie, zodat de kans kleiner wordt dat een ex-gedetineerde opnieuw in de fout gaat. De VVD liet weten 'schoorvoetend' akkoord te gaan. De liberalen willen het nieuwe systeem een kans geven omdat er nu te veel mensen na hun straf weer een misdrijf plegen. 'Driekwart van hen pleegt binnen 10 jaar weer een misdrijf', aldus VVD'er Ard van der Steur.

De PVV en CDA zijn in ieder geval tegen het wetsvoorstel en stellen dat het Teeven louter te doen is om een bezuiniging van 16 miljoen euro. Ook de andere partijen zijn daar kritisch over. D66, ChristenUnie en SGP zijn op zich niet tegen het plan, maar willen dat verbeteringen worden doorgevoerd. De SP en GroenLinks willen ook eerst afwachten wat Teeven vindt van voorgestelde wijzigingen. Teeven moet nog antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden