Alleen Bruna zelf ontbreekt

Het lijkt alsof Dick Bruna even is weggelopen uit zijn atelier. Zijn potloden, scharen en tekenlinialen liggen op de tekentafel. Papier, kaarten en foto's slingeren er rond. Zijn Nijntje-boeken staan geordend in een kast.

Ruim dertig jaar zat Dick Bruna (1927) elke dag in zijn atelier in de binnenstad van Utrecht. In 2011 stopte de tekenaar en grafisch ontwerper met werken. Overal in de wereld werd hij bekend met het konijn Nijntje, dat zestig jaar geleden werd 'geboren' op zijn tekentafel. Ter gelegenheid van Nijntjes zestigste verjaardag, heeft Bruna's atelier nu een permanente plek gekregen in het Centraal Museum in Utrecht.

Net als de oorspronkelijke werkruimte van Bruna is het atelier in het museum ook op zolder. Het is nagebouwd met de originele meubels van de kunstenaar, zoals zijn tekentafel, werktafel met typemachine en de boekenkasten met alle edities van zijn eigen boeken. Zelfs de details zijn gereconstrueerd. Er liggen kaarten, foto's en cadeautjes van vrienden, collega's en familie, net zoals zijn tekenspullen en zijn eigen postpapier.

Ook de fiets waarop Bruna zelf elke dag door Utrecht reed, staat er. Hij was er niet toen het atelier donderdag werd gepresenteerd aan de media. Zijn oudste zoon Sierk nam graag de honneurs waar. Het was alsof zijn vader elk moment kon binnenkomen, zei hij.

Het atelier wordt geen statische bedoening. Dat zou geen recht doen aan de onvermoeibare Bruna, die van jongs af aan heeft getekend, geknipt, geplakt en geschilderd. In vitrines komen wisselende presentaties uit zijn omvangrijke oeuvre. Het Centraal Museum heeft meer dan zevenduizend werken in bruikleen, variërend van boekomslagen voor de Zwarte Beertjes-pocketreeks tot affiches voor het Nederlands Zuivelbureau en natuurlijk zijn Nijntje-boeken. Het atelier is vanaf vandaag open voor publiek.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden