Alleen bij de studie geschiedenis worden vrouwen steeds schaarser

Bij bouwkunde, natuurkunde en andere technische studies kom je steeds meer vrouwen tegen in de collegebanken. Maar de meerderheid in deze bètarichtingen vormen ze nog lang niet.

Deze week schreef Trouw dat het aantal vrouwen dat een universitaire studie volgt sinds 1980 2,5 keer zo groot is geworden. Daarmee nemen zij het leeuwedeel van de stijging van studentenaantallen voor hun rekening. Sinds 2006 zijn er meer vrouwelijke studenten dan mannelijke.

Bij negen van de tien grootste universitaire opleidingen is het aandeel meisjes dan ook gestegen. Alleen bij de studie geschiedenis kromp hun aandeel.

Bij rechten zijn de mannen tegenwoordig in de minderheid. Ook bij biologie is sprake van feminisering. Bij de meeste andere opleidingen in de levenswetenschappen hebben zij overigens nog wel de overhand.

Het zal niemand verbazen dat de opleidingen pedagogiek, communicatiewetenschappen en psychologie al in 1990 in ruime mate werden bevolkt door vrouwen. Hun aandeel is in twintig jaar nog verder toegenomen.

Ook de studie geneeskunde kende begin jaren negentig al veel vrouwelijke studenten. Aan de medicijnenopleiding studeerden toen een fractie meer vrouwen. Anno 2013 hebben zij de mannen een flinke 'tik' gegeven. Liefst twee van de drie studenten aan de artsenopleiding is nu van het vrouwelijk geslacht.

Alleen bij bestuurskunde is de man-vrouwverdeling redelijk in evenwicht. Op iedere elf mannen zijn er bij deze opleiding negen meisjes. Terwijl bij de studie pedagogiek maar één op de twintig studenten een man is. In hun studiekeuze lijken zowel mannelijke als vrouwelijke studenten kortom weinig rigoureus andere keuzes te maken dan voorheen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden