Soap & co

Alleen Asia en Jimmy kennen de waarheid

Asia ArgentoBeeld EPA

Hoe complex de beschuldiging van misbruik aan het adres  van actrice Asia Argento ook is: deze #metoo-zaak is helaas niet uniek.

Op 9 mei 2013 plaatst actrice Asia Argento, dan 37, een selfie op Instagram en schrijft eronder: ‘Ik wacht op mijn verloren zoon, mijn geliefde Jimmy Bennet.’ Ze noemt de 17-jarige acteur zo omdat ze tien jaar eerder zijn moeder speelde in ‘The Heart is Deceitful Above all Things’ – een schokkende film waarin het jongetje in de prostitutie terechtkomt. Als Jimmy even later arriveert bij het hotel in Los Angeles gaan ze naar haar kamer en drinken alcohol. Daar hebben ze seks. Tenminste, dat zeg Jimmy, Asia ontkent het.

In de war

Vier jaar later leest Jimmy in The New Yorker het interview waarin Asia vertelt dat ze in 1997 verkracht werd door Harvey Weinstein. En hoe ze, ondanks dat ze van hem walgde, de machtige filmproducent toch blijft ontmoeten in de jaren die volgen. Het doet Jimmy denken aan de gebeurtenis in de hotelkamer. Hij heeft daar een erg slecht gevoel aan over gehouden: ‘Ik was in de war en misselijk.’ Het stoort hem dat Asia nu wordt gezien als heldin.

Jimmy stuurt via een advocaat een schadeclaim naar Asia. Hij doet er een foto bij van hen samen in bed, zo te zien naakt. Maar liefst 3,5 miljoen dollar wil hij, omdat het gebeuren hem zo beschadigd heeft dat zijn carrière in het slop is geraakt, schrijft hij. Uiteindelijk betaalt Asia hem 380.000 dollar.

De verslagen van deze onderhandelingen, inclusief de foto, worden per versleutelde e-mail gestuurd aan de New York Times. De afzender is onbekend, maar de krant publiceert het verhaal deze week. Jimmy en Asia worden benaderd, maar weigeren commentaar.

Wie wel meteen reageert is actrice Rose McGowan, bevriend met Asia sinds ze samen optrekken in de #MeToo-beweging. Rose beschuldigt Weinstein ook van verkrachting. Op Twitter zegt ze dat haar hart breekt door het nieuws over Asia. Ze weet hoe zwaar deze klap moet aankomen. Asia is nog aan het opkrabbelen na de dood van haar vriend, de reizende tv-kok Anthony Bourdain die in juni zelfmoord pleegde. Rose vloog toen meteen naar Rome, waar de Italiaanse Asia woont. ‘Wees een beetje mild voor haar’, vraagt Rose via Twitter aan de wereld. Een terecht verzoek, want we weten inmiddels dat het volksgericht meteen veroordeelt. Opmerkelijk is de oproep ook, want Rose is bij eerdere #metoo-gevallen nooit mild geweest. Toen Kevin Spacey werd beschuldigd een minderjarige te hebben aangerand, twitterde ze: ‘Jouw beurt om te janken, Kevin.’

Poging tot beschadiging

Ook Weinstein-slachtoffer Rosanna Arquette schiet haar goede vriendin Asia te hulp. Volgens haar zit Weinstein achter de beschuldiging: ‘Het monster doet het weer!’ twittert ze. Rosanna denkt dat dit een poging is om Asia, een belangrijke getuige in het komende proces, te beschadigen. Volgens haar is Jimmy Bennett een afperser. Op zich geen gekke gedachte. Het gaat financieel al jaren niet goed met Jimmy. Hij sleepte zijn moeder en stiefvader in 2014 voor de rechter omdat ze hem 1,5 miljoen schuldig zouden zijn uit de tijd dat hij succesvol was als kindsterretje. Op Twitter vraagt iemand aan Rosanna: ‘Was het credo van de #metoo-beweging niet: Geloof altijd het slachtoffer?’ Maar ja, wie is eigenlijk het slachtoffer?

Asia ziet de opzeggingen voor optredens inmiddels binnenstromen. Ze ontkent dat ze seks heeft gehad met Jimmy. Wat kan ze anders? Zelfs als het vrijwillig was, zou ze in Californië strafbaar zijn – een 17-jarige is daar minderjarig. En misschien liegt Jimmy, wie zal het zeggen? De enigen die de waarheid kennen zijn Jimmy en Asia. En daarin is deze #metoo-zaak helaas niet uniek. 

Harmen van Dijk bespiegelt in Soap & Co wekelijks de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daarbuiten.

Ook columnist Ger Groot schrijft over de affaire rond Argento: #MeToo biedt almaar minder reden tot vreugde

Lees ook:

#MeToo-aanjaagster Asia Argento misbruikte zelf minderjarige jongen

Een filmmaakster die de #MeToo beweging tegen seksueel misbruik op gang hielp brengen, blijkt onlangs zelf een groot bedrag te hebben betaald aan een man die ze op jonge leeftijd tot seks zou hebben gedwongen. 

Waarom we anders tegen misbruik door vrouwen aankijken. 'Wees blij dat je seks hebt gehad'

Wordt misbruik gepleegd door vrouwen eerder vergoelijkt dan door mannen? De reacties op de beschuldiging aan het adres van #MeToo-aanjager Asia Argento wijzen daar wel op. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden