Alleen al de redeneertrant wekt argwaan

De lezers van dit dagblad konden dinsdag uitvoerig kennismaken met een nieuw clubje ex-moslims. Dat distantieert zich krachtig van die andere afvallige gelovige, Ehsan Jami. Hij en zijn prominente steunbetuigers zijn volgens dit gezelschap ’islamofoben’. Ze laten zich willig ’voor het karretje spannen’ van Geert Wilders. En die ’spint er garen bij’.

Alleen al de redeneertrant zou gezonde argwaan moeten wekken. Critici van het communisme kregen ten tijde van de Koude Oorlog hetzelfde ingewreven. Wie vraagtekens plaatste bij het reëel bestaande socialisme, speelde ’de rechtse krachten’ in de kaart. Talloze intellectuelen verkozen daarop te zwijgen. En onthielden zo hun steun aan de dissidente beweging, die streed voor een vrijheid waarover zij in ruime mate beschikten: om te doen, te laten, te zeggen wat je wilt.

Dat bovengenoemd clubje ex-moslims dezelfde onzindelijke argumentatie gebruikt, is bij nadere beschouwing allerminst verrassend. Initiatiefnemers Peyman Jafari en Behnam Taebi zijn actief binnen de Internationale Socialisten (IS) – een splintergroepje dat in de beste traditie van de trotskistische intredepolitiek infiltreert in fatsoenlijk ogende partijen en ’platforms’.

Zo zitten ze in de SP en in het Nederlands Sociaal Forum. En vooral in comité’s die beginnen met ’Stop’ en eindigen met een uitroepteken. Stop de Hetze! Stop Bush! Stop de Oorlog! Stop de Inburgeringsplicht! Stop de Bezetting!

Hun eigenlijke doelstelling luidt, al zeggen ze dat zelden ronduit: Stop de Democratie! Want Nederland kent volgens de IS’ers geen ’echte’ democratie. Derhalve dient het huidige regime langs revolutionaire weg omvergeworpen.

Nu treft het natuurlijk dat islamisten precies hetzelfde nastreven. Die hebben het, zoals bekend, óók niet erg op de westerse democratie. Het IS-blaadje De Socialist wijdt dan ook graag warme woorden aan organisaties als Hezbollah, Hamas en de Moslimbroederschap (’Onze bondgenoten’).

Dit alles is, als je de club in het zonnetje zet, op z’n minst vermeldenswaard. Maar de lezers van Trouw bleven van deze informatie verstoken. En mijn krant – schrale troost – was niet de enige. Ook Het Parool en NRC Handelsblad lieten ons in het ongewisse omtrent het Umfeld van de beide initiatiefnemers.

Vorige week plaatste het liberale avondblad zelfs een bijdrage van het duo op zijn opiniepagina’s. Onderaan heette Peyman Jafari heel neutraal ’politicoloog’, en Behnam Taebi ’docent techniekfilosofie’.

Pikant: dezelfde krant wees onlangs preuts een opiniestuk van Geert Wilders af. Met diens ’onbehouwen’ praatjes wilde zij haar keurige kolommen niet bezoedelen. Blijkbaar zijn de onbehouwen praatjes van twee trotskisten met een dubbele agenda er wél van harte welkom. Zouden ze bij het huisorgaan van intellectueel Nederland serieus menen dat extreem-rechts abjecter is dan extreem-links?

Het valt helaas niet uit te sluiten. Sinds de aanslagen van 11 september 2001 is dat immers de populaire mythe. Wij zouden collectief bevangen zijn door blinde moslimhaat. ’De kelders’ waren opengegaan, dit land zou zijn moslimbewoners liever kwijt dan rijk zijn.

Grappig genoeg spreekt elk onderzoek dat hiernaar is gedaan die these tegen. Inderdaad, we zijn sceptischer dan voorheen over de zegeningen van het multiculturalisme. Maar de meerderheid van de autochtonen houdt het hoofd koel.

Vandaag publiceert het Sociaal en Cultureel Planbureau ’De sociale staat van Nederland’, zijn tweejaarlijkse rapport betreffende ons welbevinden. In 2000 vond 51 procent van de bevolking dat hier te veel allochtonen wonen. „Een zelfde percentage had er moeite mee migranten als buren te krijgen.” In 2006 was dat gedaald tot 40 procent.

Ik herhaal het maar even: gedááld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden