Alleen aan Lubbers kan Trump zich spiegelen

In Nederland mag de schok groot zijn, tenminste één man zag de winst van Donald Trump aankomen: ondernemer en tv-presentator Harry Mens. In juni zei hij tegen de Volkskrant: "Ik denk dat Trump president van Amerika wordt. En dat is ook nodig. Ik ben geen hater van Poetin, ook geen vriend trouwens, maar een klein Poetintje zou op dit moment geen kwaad kunnen."

Mens mag zich graag spiegelen aan Trump. Mannen van het vastgoed, die staan te popelen om het politieke establishment een schop te geven. Mens wilde in de jaren negentig voor de VVD de Tweede Kamer in, maar toenmalig fractieleider Frits Bolkestein voelde er niets voor. De makelaar dreigde daarna zijn eigen partij op te richten (de Liberale Partij Nederland) om vijftien zetels van de VVD af te snoepen.

Het plan stierf in schoonheid. Mens heeft inmiddels de handen vol aan een nieuw project: hij laat in de Bollenstreek het grootste crematorium van Nederland bouwen en wil 'cremeren weer leuk maken'.

Integer

Nederlandse ondernemers die à la Trump de politieke arena bestormen, het zijn er niet overdreven veel. Hero Brinkman, ooit PVV'er, staat klaar om de komende verkiezingen met zijn Ondernemers Partij een eclatante zege te boeken.

Vooralsnog haalt de partij voornamelijk met slecht nieuws de kranten: ex-bankier en voormalig eigenaar van AZ Dirk Scheringa werd dit voorjaar aan de kant gezet omdat hij zijn contributie niet betaald zou hebben. "Het gaat nergens over. Het is maar 25 euro", zei Scheringa later. Volgens hem was de rekening naar een verkeerd e-mailadres gestuurd.

Herman Heinsbroek, schatrijk geworden in de muziekindustrie, mogen we ook geen succes noemen. De LPF'er werd in 2002 minister van economische zaken, maar verliet na 87 dagen rollebollend het Binnenhof. De Volkskrant vroeg hem naderhand of hij ongeschikt was voor de politiek. "Ja, omdat ik integer in elkaar zit."

Piet van Zeil, in 2012 overleden, was zoon van een ondernemer. Zijn vader had een café in Hillegom. Zoon Piet was staatssecretaris in de kabinetten-Van Agt II en III en Lubbers I, en maakte zich voornamelijk hard voor het midden- en kleinbedrijf. Hij kwam zo vaak bij bedrijven over de vloer, dat in Haagse wandelgangen klonk: 'Voor een opening in stijl, bel Piet van Zeil!'

De staatssecretaris raakte overigens diverse keren in opspraak, onder andere door het aannemen van gratis vliegtickets, waarna premier Lubbers hem 'een kleine krabbelaar noemde'.

Liftboy

Ja, Ruud Lubbers, dat was tenminste een geslaagde ondernemer op het Binnenhof. Van eigenaar van een groot staalbedrijf naar de langstzittende minister-president in de vaderlandse geschiedenis. Zijn gewoonte om een tobbende minister aan te schieten met de woorden 'zal ik even met je meedenken?', moet Lubbers hebben geleerd in de directiekamer van Hollandia Kloos.

Dan Jacques de Jong, de man die in de jaren zeventig een blauwe maandag Kamerlid was namens de Nederlandse Middenstandspartij.

Op zijn cv staat onder andere vermeld 'liftboy', 'ceremoniemeester op feestavonden' en 'redacteur Het Vrije Volk'. Maar echt beroemd werd hij als schrijver van reclameteksten: 'Sorbo hier, Sorbo daar, Sorbo is uw hulp in huis!'

Stilte

Zijn avontuur in de Kamer verliep minder gelukkig. De Jong kreeg in 1971 ruzie met fractiegenoot Ab te Pas en ging noodgedwongen als 'kleine zelfstandige' verder. Dat jaar, vlak voor Kerst, debatteerde de Kamer over de begroting van financiën. De Jong had het woord en zei tot slot: 'Ik wil graag twee minuten stilte in acht nemen als waardering voor al die ondernemers die na slapeloze nachten het loodje moesten leggen'. Kamervoorzitter Van Thiel stak er een stokje voor. De Jong had te weinig spreektijd over om zo lang te kunnen zwijgen.

Ondernemers in de huidige tweede kamer:

1 Johan Houwers

2 Henk Krol

3 Jacques Monasch

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden