Alledaagse stoelen zijn uitdagende objecten

Als een verborgen schat lagen ze in de Bouwkundefaculteit van de Technische Universiteit Delft. De bijzondere collectie stoelen is vanaf vandaag voor het publiek te zien.

De brandweerlieden die twee jaar geleden spullen redden uit de puinhopen van de afgebrande faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft, keken wel even vreemd op toen er uit een afgesloten ruimte honderden oude stoelen tevoorschijn kwamen. Decaan Wytze Patijn van de bouwfaculteit: „Ze hadden het gevoel dat ze oude huisraad aan het redden waren. Maar het ging wel om één van de belangrijkste meubelcollecties van Nederland.”

Al die stoelen stonden daar toen zomaar in de open lucht. Het publiek had de driehonderd stoelen nooit gezien. Alleen voor de studenten werd er wel eens een exemplaar voor de dag gehaald, als studieobject. Dank zij een bijdrage van 100.000 euro van Sofa, stichting ter bevordering van het bijzondere meubel, is de stoelenverzameling nu voor iedereen te bezichtigen op de eerste verdieping van het nieuwe gebouw BK City van de faculteit Bouwkunde.

Kossmann.deJong Architecten bedacht een vernuftige oplossing om in een beperkte ruimte toch alle stoelen te tonen. In de gang bij de bibliotheek zijn tot het plafond rekken gebouwd, waarin de stoelen zijn uitgestald. Je mag op een laddertje klimmen om ook de exemplaren bovenin te bekijken, maar ze zullen ook regelmatig wisselen van plek. En wie meer wil weten over een bepaalde stoel, vindt alle informatie digitaal.

De verzameling bestaat niet alleen uit designklassiekers. Er staan ook eenvoudige boerenstoelen, primitieve Afrikaanse stoelen, kinderstoelen, een opvouwbaar viskrukje en een plastic tuinstoel. De anonieme rieten stoel die herinneringen oproept aan de woonkamer van je oma kom je er tegen, maar ook de iconen van Rietveld, Oud, Berlage, Friso Kramer en Marcel Wanders. Een bonte verzameling, van de zeventiende eeuw tot nu, maar stuk voor stuk vertellen ze een verhaal en hebben ze de vormgeving van onze leefomgeving beïnvloed.

De stoel lijkt zo’n alledaags ding maar voor ontwerpers is het waarschijnlijk één van de meest uitdagende objecten, zegt Wytze Patijn. Een stoel staat voor vorm, functie, constructie, techniek en materiaal. In gewone mensentaal: een stoel moet er mooi uitzien, lekker zitten, stevig op de poten staan en sterk zijn. Die veelvoud aan eisen die gesteld mogen worden aan een stoel, gekoppeld aan de alledaagsheid van dit meubelstuk, verklaart waarschijnlijk de fascinatie van ontwerpers.

Ruim honderd jaar geleden begon de faculteit met het verzamelen van (veelal gebruikte) stoelen voor studiedoeleinden.

Patijn kan zich nog herinneren dat hij als student stoelen moest natekenen om zo inzicht te krijgen in de constructie en de materialen die waren toegepast. „Het is mooi dat nu iedereen deze bijzondere collectie kan zien. Is er toch iets goeds voortgekomen uit de brand.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden