Alledaags Nederland, gezien door Duitse ogen

'Die Niederlände, wunderbar!' hoort de Nederlander vaak als hij zijn mond opendoet in Duitsland. En krijgt dan ongevraagd een lofzang op het kikkerland. Voor veel Duitsers is 'Holland' een vakantiebestemming ergens aan de Noordzeekust, waar je 'pommes' eet met satésaus en een frikadel speciaal, met naar believen vanillevla of een jointje toe. Antje Schaper en Paul Altmann, beiden fotograaf, grafisch vormgever en Duits, fietsten in 2010 langs de Nederlandse kust, op zoek naar een ander Nederland. Met een eenvoudige camera fotografeerden ze wat hun opviel: dat wat zo alledaags is dat het nauwelijks opvalt.

Zestig van die foto's staan nu in een boek. Dankzij 'crowdfunding', dus met financiële ondersteuning van mensen die interesse hebben in het project, konden de fotografen het produceren, vorige week was het af. Met twee soorten papier, een leeslint en een oranje stofomslag is het een prachtig boekje. 'Awesome: the Netherlands' heet het. 'Awesome': geweldig, ontzagwekkend, gaaf. Niet de eerste typering die je je kleine buurlandje zou geven. En een titel die al helemaal niet van toepassing lijkt op de foto's die ze maken.

Ze fotografeerden een steeg in een nieuwbouwwijk, die net zo goed in Winschoten als in Haarlem kan liggen. Een fuchsia in de vensterbank, een scootmobiel voor de supermarkt. Een man rust uit op een stoepje voor een etalage van een winkel met uitverkoop, een buggy staat naast hem. Natuurlijk komen ook de camping, caravans en strand aan bod.

'Awesome' zijn de onderwerpen niet. De titel wekt grootse verwachtingen, maar bereikt het tegenovergestelde. Op de achtergrond van het strand rookt het industriegebied, en de Vlaardingers gooien hun troep gewoon naast de prullenbak. Toch zijn de foto's geen aanklacht. Schaper en Altmann fotograferen zonder commentaar te leveren, zonder waardeoordeel. Zonder informatie over het wat, wanneer en waar van de foto's.

In plaats van titels of toelichting op de foto's te geven, vroegen de makers drie schrijvers naar associaties bij de beelden en hun eigen herinneringen aan Nederland. Het werden korte anekdotes die soms verwijzen naar iets dat eerder op de foto's te zien was. Een schaap op de dijk, het eten bij de Thai. Maar ook vakantieherinneringen aan Holländer in andere vakantielanden. Het zijn meer dan dichterlijke bespiegelingen. Ze maken duidelijk dat herinneringen en associaties zelfs de meest alledaagse beelden persoonlijk maken.

Het boek is bij de makers te bestellen. En maakt meteen nog een cliché ongedaan: de teksten zijn ook in het Engels vertaald.

Antje Schaper en Paul Altmaan, 'Awesome: the Netherlands'. Informatie en bestellen via awesome.klicktz.de

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden