Allebei verzot op aandacht

Hiphopmiljonair

Kanye West treedt komende donderdag, 28 februari, op in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Kanye hoort bij de top van de hiphopwereld. Vorig jaar verdiende hij volgens zakenblad Forbes 35 miljoen dollar - daarmee stond hij op de vierde plaats van hiphop-grootverdieners. Kanye is niet alleen muzikant, hij produceert ook muziek voor andere artiesten en hij experimenteert met het regisseren van films. Bovendien heeft hij een eigen kledinglijn. Die presenteerde hij op de Parijse catwalk, maar dat bleek wat hoog gegrepen.

De man die George Bush jr het dieptepunt van zijn presidentschap bezorgde komt naar Nederland, las u afgelopen week in deze krant. Die man is rapper Kanye West. In 2005 zei hij, live op tv, dat Bush niets gaf om zwarte Amerikanen. Hij was - terecht - boos over de abominabele hulpverlening na orkaan Katrina. Bush vond de opmerking 'walgelijk'.

Wellicht hebt u de indruk gekregen dat Kanye een zeer geëngageerde artiest is. Maar dat valt reuze mee, hij is vooral een gewiekste aandachttrekker. Een paar jaar later bijvoorbeeld stormde hij het podium op tijdens de uitreiking van de MTV-awards. Hij was het er niet mee eens dat de piepjonge zangeres Taylor Swift een prijs kreeg. Kanye rukte haar de microfoon uit handen, waarin ze net haar dankwoord wilde prevelen, en verklaarde dat Beyoncé had moeten winnen.

Omdat hij zo van aandacht houdt, vindt Kanye het ook helemaal geen punt dat hij tegenwoordig figureert in een realitysoap. Hij heeft sinds afgelopen april een relatie met Kim Kardashian en zij toont haar dagelijks leven en dat van haar familieleden al zes jaar aan de tv-kijker. Een beetje de Pfaffs, maar dan in Amerika, zou je kunnen zeggen. Waarom juist deze Kardashians een eigen tv-show kregen, is lastig uit te leggen. Kort gezegd komt het er op neer dat Kim en haar zussen Khloé en Kourtney een heel klein beetje bekend werden omdat hun vader de advocaat was van O.J. Simpson. Moeder Kris trouwde later met de olympisch kampioen Bruce Jenner. Maar het gezin kreeg die realitysoap pas toen Kim in 2007 een pikante video van zichzelf 'per ongeluk' liet rondslingeren.

Kanye en Kim hebben dus allebei nogal behoefte aan aandacht. Niets hoeft van hen geheim te blijven. In december vertelde Kanye tijdens een concert aan vijfduizend fans dat 'ze zwanger zijn'. Terwijl Kim officieel nog getrouwd is met basketballer Kris Humphries. Dat huwelijk hield slechts 72 dagen stand, maar de scheiding is een slepende kwestie die al langer dan een jaar duurt. Kris beweert dat het huwelijk voor Kim slechts een publiciteitsstunt was, verzonnen om de kijkcijfers van haar tv-show op te krikken. Hij wil dat het huwelijk nietig verklaard wordt. In mei zal eindelijk de rechtszaak plaatsvinden. Zodat Kim met een beetje mazzel vrij vrouw is als de baby wordt geboren.

Kim gaat dus een drukke tijd tegemoet, ook al omdat ze voor de bevalling nog flink wat dollars wil binnen harken. Vorig weekend vloog ze even op en neer naar Nigeria. Niets charitatiefs natuurlijk, ze ging naar een feestje waar de steenrijke elite van de Afrikaanse oliestaat een Valentijnsfeest vierde. Kim hoefde alleen een kort toespraakje te houden en tikte vervolgens een half miljoen dollar af. Binnen 24 uur was ze weer terug in the States. Kanye doet op zijn beurt een toertje Europa, voordat hij luiers moet gaan verschonen.

Het stel heeft beloofd dat ze de baby niet zullen laten filmen door de camera's die henzelf 24 uur per dag op de voet volgen. Het lijkt bij voorbaat een loze belofte. De geboorte van een baby garandeert hoge kijkcijfers, waarschijnlijk nog meer dan een huwelijk. Waarom zou je zo'n kans laten lopen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden