Alle volwassen verhalen van Truman Capote verzameld

JANN RUYTERS

Truman Capote is het beroemdst van 'true crime' roman 'In Cold Blood', het boek dat van hem een rijk man maakte. Maar korte verhalen waren zijn lievelingsgenre. Hij begon al met het schrijven van verhalen op zijn achtste en is nooit gestopt. En wie bij 'In Cold Blood' toch direct aan bloed, misdaad en plattelandsmalheur denkt, kan zich nu laten verrassen door deze vederlichte en toch aangrijpende 'volwassen' verhalen (21 stuks, de eerste uit 1943, de laatste uit 1982) die heel andere registers bespelen.

Grootsteedse eenzaamheid schrijnt in een groot deel van deze verhalen, zich afspelend in 'Mad Men'-achtige milieus, waar het kristal glinstert en het zijde ruist maar waar je ook zomaar een totale outcast kunt blijken, de misplaatste gast op de sherrylunches en cocktailparty's, wat dan tot zeer gênante ontmoetingen leidt. Zo wordt er in deze verhalen tot twee keer toe een nerts verhandeld onder jetsetkennissen en allebei de keren blijkt de bontmantel zijn geld niet waard. In 'Het koopje' (1950) schrijft Mrs Chase met tegenzin een cheque van 50 dollar uit voor het 'doffe, sleetse bont' van haar aan lager wal geraakte, want gescheiden vriendin. "Met medeleven sprong Mrs. Chase niet kwistig om; alvorens het te betonen bond ze er voor de zekerheid een touwtje aan vast, om het zo nodig weer te kunnen intrekken", noteert Capote. Maar nu gaat Mrs Chase toch overstag en weet ze de situatie te 'redden'. "Ze herinnerde zich een woord uit haar Linguaphone-cursus dat een bepaalde vraag gemakkelijker maakte; 'Combien', vraagt ze."

Capote is meester in de schets van die donkere onderstroom: de worsteling met wat allemaal niet gezegd mag worden, de pijnlijke leegte in de levens van deze door hun mannen onderhouden vrouwen van stand.

Aangrijpend is ook het verhaal 'Miriam' over de oudere weduwe Mrs Miller wier leven na de dood van haar man tot stilstand is gekomen. "Haar belangstelling was beperkt, ze had geen noemenswaardige vrienden en ze kwam zelden verder dan de kruidenier om de hoek."

Mrs Miller valt ten prooi aan de twaalfjarige Miriam, een elfachtig meisje in het wit dat zich in haar flat binnendringt en zich niet laat verjagen. Een droombeeld, merk je, een teken van groeiende gekte, maar Capote houdt dat heel mooi tussen de regels.

Naast die stadse schetsen zijn er de plattelandsverhalen, ook grimmig maar milder en weemoedig sprookjesachtig soms. Die weemoed hield de in de moerassen van het hete Alabama opgegroeide Truman Capote over aan zijn vroegste jeugd, die niet alleen maar ongelukkig was, zo proef je in deze bundel. Ontroerend is bijvoorbeeld 'Buikfles van zilver', over een wedstrijd in de drugstore. Een vervlogen wereld magistraal neergezet.

Truman Capote: Alle verhalen

(The Complete Stories) Vert. Guido Golücke, Joop van Helmond, Harry Pallemans. Podium; 411 blz. euro 25

Truman Capote. Los Angeles 1981

undefined

Zesde editie Week van het Korte Verhaal!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden